Toeslagenaffaire

Algemeen

Bent u slachtoffer van de toeslagenaffaire? U staat er niet alleen voor. De gemeente kan u helpen. Op deze pagina leest u meer over de toeslagenaffaire, wat u kunt verwachten van de gemeente en van welke hulp u gebruik kan maken. Bent u een van de ouders of kinderen uit een gezin waarvan de kinderopvangtoeslag onterecht stopgezet is? Lees deze pagina dan goed.

Wat is de toeslagenaffaire?

Ouders krijgen geld van de Belastingdienst om de kinderopvang voor hun kinderen te betalen. Dit heet kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst heeft tussen 2005 en 2019 fouten gemaakt en bij gezinnen de kinderopvangtoeslag onterecht stopgezet. Sommige ouders kregen te horen dat ze duizenden euro's moesten terugbetalen terwijl ze wel recht hadden op dit geld. Veel gezinnen kregen daardoor grote financiële problemen. Wij noemen dit de toeslagenaffaire.

Melden bij de Belastingdienst

U kon zich tot en met 31 december 2023 aanmelden voor herstel bij de Belastingdienst. Was u niet in staat zich voor deze tijd te melden bij de Belastingdienst? Dan is het in uitzonderlijke situaties nog mogelijk om u aan te melden. Neem contact op met de Belastingdienst om uw situatie te bespreken.

Melden bij de gemeente

Heeft u zich niet gemeld bij de Belastingdienst? Meld u dan direct bij de gemeente. Dit loopt via het Herstel Team Kota. Graag bespreken zij met u waar u mogelijk hulp bij nodig heeft. Wilt u niet door de gemeente geholpen te worden, dan kunt u dit aangeven.

Neem contact op met het Herstel Team Kota door te bellen naar 14 070 en laat een terugbelnotitie achter. U kunt ook een e-mail sturen naar toeslagenteam@rijswijk.nl

Wat kunt u verwachten van de gemeente?

Een consulent van het Herstel Team Kota zit klaar om u te helpen. Samen met uw consulent bespreekt u uw situatie en waar u (als gevolg van de toeslagaffaire) in dagelijks leven tegenaan loopt. Dat kan op allerlei gebieden zijn. Bijvoorbeeld medisch, financieel, qua huisvestiging of psycho- sociaal. 

De consulent denkt met u mee hoe de hulpvraag/ hulpvragen opgelost kunnen worden. Gemeenten bieden daarom ondersteuning op 5 leefgebieden (financiën, wonen, zorg, gezin en werk) om een nieuwe start voor gedupeerden mogelijk te kunnen maken.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een overzicht van uw geldzaken of een doorverwijzing naar de juiste hulpverlener. Uw gegevens worden alleen gedeeld als u hier toestemming voor geeft. Per ouder of kind kijken we naar uw persoonlijke situatie en welke ondersteuning er nodig is om een nieuwe start te maken. Deze hulp is altijd gratis.

Regelingen rondom de toeslagenaffaire

FAQ

In 2020 is aangekondigd dat gedupeerde ouders € 30.000 krijgen als compensatie. Dat bedrag wordt uitgekeerd aan ouders die bij de Belastingdienst bekend zijn. Gedupeerde ouders die nog niet bekend zijn en geen contact hebben gehad met de Belastingdienst, moeten zichzelf aanmelden bij de Belastingdienst voor de herstelregeling. Dat kan via de website van de Belastingdienst of door te bellen naar 0800 2 358 358 (gratis).

Bekijk  meer informatie over de herstelregeling.

Bij het herstel van de problemen met de kinderopvangtoeslag gaat het vaak over ouders. Maar ook (volwassen) kinderen en jongeren zijn gedupeerd. Voor hen is de kindregeling gemaakt. 

De meeste (volwassen) kinderen en jongeren die recht hebben op de kindregeling zijn bij de belastingdienst bekend. Zij krijgen vanzelf een brief met daarin meer uitleg en hoeven zich daarom niet aan te melden. Het bedrag waar zij recht op hebben, hangt af van de leeftijd van het kind.

Er is een kleine groep die zichzelf aan moeten melden. In deze drie gevallen is aanmelden voor de kindregeling nodig:

  • Het kind heeft pleegouders of heeft pleegouders gehad.
  • De ouder(s)/verzorger(s) van het kind zijn overleden.
  • Het kind heeft geen Burgerservicenummer (BSN), bijvoorbeeld omdat het kind in het buitenland is geboren.

Meer informatie over de kindregeling en hoe u deze aanvraagt is te vinden op de pagina Kindregeling op herstel.toeslagen.nl.

Kinderopvangtoeslag wordt altijd aangevraagd door 1 ouder. Is de aanvrager gedupeerd? Dan krijgt deze ouder geld. Dit is bedoeld voor het hele huishouden. Maar soms bereikt dit geld niet alle gedupeerden. Bijvoorbeeld als partners niet meer bij elkaar zijn. Daarom is er besloten om ook de ex-toeslagpartners te compenseren.

Bekijk meer informatie over de ex-toeslagpartnerregeling.

Neem contact met ons op

Heeft u als gevolg van de toeslagaffaire problemen in het dagelijks leven? Wij kunnen u helpen. Neem op werkdagen contact op met de gemeente door te bellen naar 14 070 en laat een terugbelnotitie voor het Herstel Team Kota achter. 

U kunt ook een e-mail sturen naar toeslagenteam@rijswijk.nl met daarin uw naam en het telefoonnummer waarop u het beste te bereiken bent.

Heeft uw vraag niet te maken met de toeslagenaffaire, maar heeft u toch hulp nodig? Neem dan contact op met het Sociaal Wijkteam. Bel naar 070 20 548 43 of stuur een mail naar sociaalwijkteam@rijswijk.nl  of vul het aanvraagformulier in.