Terugblik Vredeslezing vrijdag 20 september
Op vrijdag 20 september vond de Vredeslezing plaats in de raadszaal van het Huis van de stad. Dit was de jaarlijkse viering van de Vrede van Rijswijk. Het was ook het aftrapmoment van de viering en herdenking van 80 jaar vrijheid in Rijswijk. De Vredeslezing werd gegeven door Riccardo Sietsma en was getiteld ‘De Vrede van Rijswijk. Een rimpeling in de geschiedenis in perspectief’.
Riccardo Sietsma is als militair historicus werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). In de Vredeslezing ging hij in op de bijzondere geschiedenis van de Vrede van Rijswijk en de locatie daarvan, het voormalige paleis Huys ter Nieuburch, waaraan de Naald nu nog herinnert. Hij plaatste de Vrede van Rijswijk in de bredere geschiedenis van vredesverdragen, zoals de Haagse Vredesconferenties aan het begin van de twintigste eeuw en de Verenigde Naties. Riccardo Sietsma ging tijdens de Vredeslezing in op de vraag: Hoe verhoudt de vrede van toen zich tot de vrede van nu? Dat is een vraag die zeker nu we 80 jaar vrijheid vieren en herdenken relevant is.
Voorafgaand aan de Vredeslezing, waar ongeveer 70 Rijswijkers zich voor hadden aangemeld, was er een lunch. Burgemeester Huri Sahin opende de Vredeslezing met een toespraak. Daarbij ging zij ook in op de bijzondere geschiedenis van het Rijswijkse vredesverdrag: “In 1697 werd er in Rijswijk voor het eerst gepolderd, dat wil zeggen in gezamenlijkheid op zoek gegaan naar een oplossing waar iedereen zich in kon vinden. Iets wat wij nu volkomen normaal vinden, zeker in Nederland, maar wat toen niet vaak voorkwam.” De viering en herdenking van 80 jaar vrijheid kwam in haar toespraak eveneens aan bod: “Ik vind het belangrijk dat wij in Rijswijk op een waardige manier vieren en herdenken dat we al 80 jaar vrij mogen zijn. We moeten namelijk koesteren dat we in ons land al zo lang in vrede mogen leven.”
Na de toespraak van de burgemeester werden er filmpjes van de Kinderrechtenambassadeurs getoond. Die waren opgenomen op het Strandwalfestival, waar zij gedichten voordroegen over vrijheid en vrede. Zo was ook de jongere generatie verbonden aan de viering van de Vrede van Rijswijk.