Terugblik Adopteer een Monument herdenkingen

Ieder jaar worden er in Rijswijk herdenkingen georganiseerd in het kader van Adopteer een Monument. Adopteer een Monument is een project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Basisscholen adopteren een monument in hun stad en leren zo over de lokale geschiedenis. Door zelf een herdenking te organiseren, leren kinderen wat herdenken is en waarom het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog door te geven.

Herdenking door de Godfried Bomansschool

Op woensdag 9 april was de Adopteer een Monument herdenking op de Oude Begraafplaats. Deze werd georganiseerd door de groepen 8 van de Godfried Bomansschool. De leerlingen begeleidden de herdenking, lazen zelfgemaakte gedichten voor en legden samen met burgemeester Huri Sahin kransen en bloemstukken. Er werd twee minuten stilte gehouden, ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. De herdenking werd afgesloten met het taptoesignaal, gespeeld door een trompettist van Forum Hadriani. 

De burgemeester hield een toespraak bij het monument. Zij vertelde het verhaal van soldaat Albert de Vroome, een van de soldaten die is gesneuveld bij de Slag om Ypenburg op 10 mei 1940. Hij meldde zich vrijwillig voor een verkenningstocht van het vliegveld Ypenburg, nadat de Duitsers het vliegveld hadden aangevallen. Hij kwam om door een granaatscherf terwijl hij een andere gewonde soldaat wilde verbinden. Burgemeester Huri Sahin vertelde dit verdrietige verhaal tijdens de herdenking, omdat het een verhaal is van iemand die zijn leven gaf voor onze vrijheid: “Ik vertel het omdat dit echt is gebeurd, niet ver hier vandaan en niet lang geleden. Helaas is het verhaal van Albert niet compleet. We weten bijvoorbeeld niet waar hij van hield, wie zijn vrienden waren, wat zijn hobby’s waren, op wie hij misschien verliefd was… Toch herdenken we hem vandaag, met dankbaarheid voor wat hij heeft gedaan.” 

Herdenking door OBS ‘t Prisma

Op woensdag 16 april organiseerden de groepen 7 en 8 van Openbare Daltonbasisschool ’t Prisma een herdenking bij het door hen geadopteerde oorlogsmonument in Park Hofrust, het ‘Monument voor de Gevallenen’. De directeur van de school trad op als ceremoniemeester van de herdenking. 

Burgemeester Huri Sahin vertelde in haar toespraak het verhaal van de 7-jarige Joodse Johnny van Voolen, die in Rijswijk kwam te wonen tijdens de oorlog omdat zijn gezin uit hun huis in Den Haag was gezet. Hij is in 1943 vermoord in Auschwitz. De burgemeester vertelde ook over de verzetsstrijders Piet, Nol en Pim Breebaart en hun vriend Albert Kleijn. Deze mannen zijn opgepakt vanwege hun verzetswerk en hebben de oorlog niet overleefd. 

Er zijn nog zoveel oorlogsverhalen te vertellen. Het is belangrijk dat we dat doen, want het verdriet dat de oorlog heeft veroorzaakt is vandaag nog zichtbaar. Ook na 80 jaar vrijheid werkt dit door.” zo sprak de burgemeester. 

Ook de directeur van de school hield een toespraak waarin hij stilstond bij het belang van vrijheid, toen en nu. De kinderen lazen gedichten voor die ze zelf hadden geschreven en legden samen met de burgemeester een bloemstuk. Als laatste werd er twee minuten stilte gehouden.

Terugblik Adopteer een Monument