Samen Nederlands leren in het Taalhuis
“Wat is eigenlijk het verschil tussen lopen en wandelen?” Burgemeester Huri Sahin en wethouder Cultuur Mark Wit liepen mee in het Taalhuis van Bibliotheek aan de Vliet. Hier komen inwoners bij elkaar om Nederlands te leren en ermee te oefenen. Er zijn groepen van verschillende taalniveaus, en duidelijk is dat ze allemaal ontzettend hard werken om de taal te leren.
“Ja, hoe leg je op een begrijpelijke manier uit wat het verschil is tussen lopen en wandelen, of tussen praten en spreken? Daar sta je normaal eigenlijk nooit bij stil, maar het is logisch dat je je dit afvraagt als je net de taal begint te leren”, vertelt wethouder Mark Wit. Hij is aangesloten bij de groep die net begonnen is met Nederlands leren. Vrijwilliger Kees die de groep begeleidt, oefent vol enthousiasme met de groep: “ik loop, jij loopt, wij lopen”.
Startkrant
In een andere groep zitten deelnemers aan tafel die al langer Nederlands leren. Samen met vrijwilliger Anita lezen zij een nieuwsbericht uit de Startkrant van Nieuwsbegrip. Het is een actueel bericht over de aardbeving in Marokko. Tussendoor vraagt Anita of de deelnemers alles snappen en er ontstaan mooie gesprekken. Zo vertelt een deelnemer over hoe erg hij het vindt dat eeuwenoude monumenten beschadigd zijn door de aardbeving en een ander over haar eigen ervaringen met aardbevingen in Mexico.
Wethouder Mark Wit heeft bewondering voor de deelnemers: “Stel je voor dat je in een land komt waar je de taal niet spreekt, en soms zelfs het alfabet niet kunt lezen. Dat is ontzettend moeilijk. Je kunt niet zomaar aan iemand vragen hoe laat het is of waar de bushalte is. Ik zie hier gedreven mensen die samen de taal leren en elkaar daarin helpen. Taal verbindt, dat merk je aan de gesprekken die tussendoor ontstaan. Naast dat iedereen hier Nederlands leert, leren ze ook over elkaars culturen, gebruiken en achtergronden.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Verbinding
De eerste groep waar burgemeester Huri Sahin aansloot, kreeg les van vrijwilliger Olav over woorden die we gebruiken als het gaat over dagelijkse dingen als wonen en werken. In de andere groep waar zij bij ging zitten werd met vrijwilliger Margré ook het nieuwsbericht over de aardbeving in Marokko gelezen. “Deze inwoners komen niet alleen voor het leren van de Nederlandse taal, maar ook voor de contacten met andere Rijswijkers. Het is waardevol dat de Bibliotheek hierin een plek van verbinding en ontmoeting is.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Week van het Lezen en Schrijven
In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Om ervoor te zorgen dat zij allemaal aan de samenleving mee kunnen doen, wordt er tijdens de Week van het Lezen en Schrijven extra aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid. De week duurt van 8 - 15 september. Meer weten? Kijk op https://www.lezenenschrijven.nl/.