Parkeervergunning bewoners bestuurders gehandicapten

Algemeen

Heeft u een 'Gehandicaptenparkeerkaart bestuurders'? Vraag dan een 'Parkeervergunning bewoners bestuurders gehandicapten' aan. Hiermee kunt u parkeren zonder los te betalen binnen alle betaald parkeergebieden in Rijswijk. Vraagt u geen vergunning aan? Dan kunt u niet gratis parkeren op plaatsen waar betaald parkeren geldt. U mag de vergunning aanvragen voor alle motorvoertuigen die op uw naam staan.

Mededeling

Als u alleen gebruik maakt van uw gehandicaptenparkeerkaart (blauwe kaart) zonder parkeervergunning, dan mag u wel gratis parkeren op openbare gehandicaptenparkeerplaatsen. Leg uw gehandicaptenparkeerkaart altijd duidelijk zichtbaar achter de voorruit. Als u een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken heeft, dan moet u een parkeervergunning aanvragen.

Aanvragen

Via het digitaal parkeerloket

Vraag de parkeervergunning aan via het Digitaal Parkeerloket. Wat heeft u hiervoor nodig:

  • DigiD (DigiD aanvragen)
  • Kenteken (bij een buitenlands kenteken een kopie van het kentekenbewijs)
  • Een kopie van uw geldige ‘Gehandicaptenparkeerkaart bestuurders’ (voor- en achterkant)

Staat het voertuig niet op uw naam, maar bent u vaste gebruiker? Dan heeft u ook een van deze documenten nodig:

 Let op: Vult u onjuiste gegevens in? Dan kan uw vergunning ongeldig worden verklaard. 

Aanvragen in het stadhuis

Lukt digitaal aanvragen niet? Dan kunt u de vergunning in het stadhuis aanvragen. U kunt alleen op afspraak langskomen. Bel voor het maken van een afspraak
14 070 (optie 4 Rijswijk , optie 1 parkeren) 

Neem bovenstaande documenten mee en uw eigen, geldige identiteitsbewijs.

Iemand anders machtigen

Bent u niet zelf in staat om de 'Parkeervergunning bewoners bestuurders gehandicapten’ aan te vragen? Dan kunt u iemand anders machtigen om namens u de aanvraag in het stadhuis te doen.

Parkeergebieden in Rijswijk

U kunt met de ‘Parkeervergunning bewoners bestuurders gehandicapten’ overal in Rijswijk parkeren. Dit zijn de parkeergebieden van Rijswijk.

Wat als uw kenteken wijzigt?

U kunt maximaal 6 keer per jaar gratis uw kenteken wijzigen. Dit doet u eenvoudig via het Digitaal Parkeerloket. Wordt u vaste gebruiker van een ander motorvoertuig, maar staat het voertuig niet op uw naam? Dan is ook een van de volgende documenten nodig:

 Als u een motorvoertuig tijdelijk gebruikt (maximaal 4 weken), dan heeft u geen verklaring nodig.

Voorwaarden

U kunt een 'Parkeervergunning bewoners bestuurders gehandicapten' aanvragen onder de volgende voorwaarden:

  • U bent eigenaar van het motorvoertuig (het voertuig staat op uw naam), of u bent een vaste gebruiker van het motorvoertuig
  • Uw voertuig is maximaal 6 meter lang en 2.40 meter hoog (voor grotere voertuigen, zie de pagina ‘Groot voertuig op de weg parkeren’)
  • U heeft een geldige gehandicaptenparkeerkaart

Let op: Heeft u een gehandicapten parkeerkaart, maar vraagt u geen parkeervergunning aan? Dan kunt u in Rijswijk niet gratis parkeren op plaatsen waar betaald parkeren geldt. U mag wel gratis parkeren op openbare gehandicaptenparkeerplaatsen. Leg uw gehandicaptenparkeerkaart altijd duidelijk zichtbaar achter de voorruit. Als u een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken heeft, dan moet u een parkeervergunning aanvragen.

Hoelang gaat het duren?

Uw parkeervergunning is meteen geldig na de aanvraag. Uw parkeervergunning blijft geldig, zolang uw gehandicaptenparkeerkaart geldig is.

Digitale parkeervergunning

Wanneer uw vergunning is goedgekeurd, ontvangt u een bevestiging. U krijgt geen papieren vergunning meer en u hoeft niets achter de autoruit te leggen. Uw kenteken wordt geregistreerd in een digitale database. Handhavers zien dat u voor dit kenteken een geldige vergunning heeft. Leg wel uw GPK-kaart altijd duidelijk zichtbaar achter de voorruit.

Kosten

Er zijn geen kosten aan deze vergunning verbonden.

Bezwaar

U kunt bezwaar maken tegen de schriftelijke beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.