Open monumentendag 2023

Op zondag 10 september zijn in Rijswijk een aantal monumenten open voor bezoek. Aanstaande zaterdag en zondag zijn namelijk de landelijke Open Monumentendagen. Het thema dit jaar is 'Levend Erfgoed', waarmee het publiek in aanraking wordt gebracht met immaterieel erfgoed.

Heeft u zin om na het Strandwalfestival één of meerdere monumenten te bezoeken? Hieronder vindt u een overzicht van de monumenten die open zijn.

Ochtendprogramma Oud-Rijswijk van 10.00 tot 13.00 uur

Orangerie Villa Elisa, Julialaantje 6

Deze unieke orangerie is in de negentiende eeuw gebouwd als winterkas. Het wordt omschreven als een Engelse kas. De gietijzeren kas uit 1830 is, samen met de naastgelegen Villa Elisa, onderdeel van Landgoed Welgelegen. Een gedeelte van de tuin van Villa Elisa zal opengesteld zijn op zondag 10 september en op het pleintje naast de kas zal koffie geschonken worden bij de mobiele koffiekraam van B&B De Oude Bakkerij.

Dienstwoning Welgelegen, Julialaantje 10

Achter de kas van Villa Elisa liggen een koetshuis en een dienstwoning. De fraai aangelegde tuin van deze dienstwoning zal opengesteld zijn en de keramiek collectie gemaakt door de huidige bewoner, Will Hoogenhuijze, is hier ook te bezichtigen.

Sociëteit Amicitia, Oranjelaan 39

In de architectonisch interessante wijk Leeuwendaal is Amicitia niet het enige bijzondere gebouw. De vroeg twintigste-eeuwse wijk is een staalkaart van Jugendstil, Art Deco, Amsterdamse school en elkaar opvolgende neostijlen. In de Sociëteit Amicitia is voor Open Monumentendag een expositie van oude ansichtkaarten van Rijswijk. Een verrassende confrontatie van het hedendaagse Rijswijk.

Herenstraat 81

De drie pittoreske klokgevels tegenover de oude kerk getuigen van de leeftijd en historie van Rijswijk. Vanuit de bouwhistorie zit er wel een heel verhaal achter. De benedenverdieping van Herenstraat 81 is zondag open voor publiek. Hier kunt u meer leren over de bouwhistorie.

Haag en Delfzigt, Ruysdaelplein 39

De naam zegt het al. Het ging om het uitzicht. Zowel aan de voor- als achterzijde van de buitenplaats was er in de 17e en 18e eeuw een vrijwel boomloos vrij uitzicht op zowel Delft als Den Haag. Deze buitenplaats is samengesteld uit twee oudere dorpshuizen waarbij Hendrik van Ravensteijn, schout van Rijswijk in de tweede helft van de 18 de eeuw, er vernuftig een nieuw rechthoekig huis voor heeft gebouwd. 

Over de rijke bewoningsgeschiedenis weet de eigenaar veel te vertellen. Omdat het nu een particulier woonhuis is, is de toegang beperkt tot een kleine rondleiding door de eigenaar voor telkens 5 personen. Reserveren kan via whatsapp: 06 28187795. Er zijn 30 plaatsen beschikbaar.

Middagprogramma Rijswijk Polder en water van 12.00 tot 15.00 uur

Gemaal van de Plaspoel- en Schaapweipolder, Jaagpad 6

Van deze polders, eerder bemalen met windmolens, wordt sinds 1874 het beheer van het polderpeil door dit gemaal geregeld. Naar ontwerp van architect P.A Korevaar is dit gemaal gebouwd als een op stoom aangedreven gemaal.

Schaapweimolen, Molenwetering 2

Lia van der Kruyk, een van de vrijwillige molenaars van deze molen, laat graag alle facetten van het malen van water met windkracht zien. De molen, eigendom van het Hoogheemraadschap Delfland, komt uit 1826 maar staat pas sinds 1988 op deze plek aan de Zweth. Daarvoor stond hij iets noordelijker in het tracé van de geplande doortrekking van de A4 naar Schiedam. De molen is toegankelijk op zondag 10 september van 12.00 tot 15.00 uur. Geen toegang voor kinderen tot 7 jaar i.v.m. draaiende tandwielen. Oudere kinderen alleen onder begeleiding van een volwassene.

Gemaal Hoekpolder, ijssalon, koffiebar Lust Hoekpolder, Molenwetering 4

Het Gemaal Pannevis Hoekpolder functioneerde op deze plaats van 1914 tot 2011. In 1931 is de molen getransformeerd naar de huidige molenstomp. Het is deels open voor publiek; informatieborden verduidelijken de plek. De aanwezigheid van ijssalon Lust Hoekpolder maakt een wandeling of fietstocht in deze polder zeer aangenaam.

Meer informatie

Meer informatie over de monumenten vindt u op de website van de Historische Verening Rijswijk.