Nota cultureel erfgoed

Hoe behouden we in Rijswijk de rijkdom aan cultureel erfgoed en hoe integreren we dat in andere beleidsterreinen zoals stadsontwikkeling, verduurzaming en recreatie? Het antwoord staat in de beleidsnota: Erfgoednota Rijswijk 2024-2032. Gezichten om van te houden.

Balans tussen behoud en ontwikkeling

In de Erfgoednota zoeken wij de balans tussen behoud en ontwikkeling. Voor dit doel hebben we een aantal waardenkaarten opgesteld. De huidige archeologische verwachtings- en beleidskaarten (Neolithicum, Brons en IJzertijd en Romeinse tijd, late Middeleeuwen en Nieuwe tijd) en de cultuurhistorische waardenkaart zijn geactualiseerd en er is een nieuwe kaart aan toegevoegd: de verwachtingswaardekaart naoorlogs erfgoed

Dit is een belangrijk instrument om inzicht te krijgen in de aanwezige erfgoedwaarden uit de periode van de Wederopbouw (1945-1965) en Post-65 (1965-1990). Met deze waardekaarten kunnen we het erfgoed als uitgangspunt nemen bij vergunningverlening en stadsontwikkeling en bij het actualiseren van de bestemmingsplannen in het Omgevingsplan. 

Wij willen de erfgoedwaarden beschermen en gebruiken als inspiratie voor nieuwe plannen. Zo kan de identiteit van Rijswijk behouden blijven voor de toekomst. 

De monumentenlijsten zijn ‘levende’ lijsten; als er nieuwe monumenten worden aangewezen kunnen de lijsten worden geactualiseerd.

Samenwerking en participatie

Cultureel erfgoed is van en voor iedereen. De sociale waarde van erfgoed en burgerparticipatie staan centraal in het beleid van de gemeente. In lijn met de Omgevingswet betrekken we inwoners bij de besluitvorming en luisteren we naar de waarden die zij hechten aan erfgoed. De Erfgoednota is tot stand gekomen na advies van verschillende erfgoedpartners, waaronder de Historische Vereniging.