Project kunst in het kader van 80 jaar vrijheid

Algemeen

Op deze pagina kunt u zien welke kunstwerken er gemaakt zijn en door wie. Ook kunt u per kunstwerk lezen waar in Oud-Rijswijk die tentoongesteld is.

Een laatste glimp

Myrthe Jongerius – van de Gazelle

kunstwerk

Een laatste blik

Een laatste blik
Een laatste glimp
Kijkend door de wimpers heen
Ontredderd en alleen

Het weiland groen
De bomen aan de horizon
Het spoor grauw
De lucht blauw

Wrede mannen dwingen 
Tot vergelding van
Acties van het verzet 
Mannen op het spoor gezet

Mannen
Vijf aan vijf opgesteld 
Kruisende blikken
De mannen moeten mikken

Opgesteld kijken ze
In de verte 
Denkend aan betere tijden
Zonder lijden

Gevuld met geluk 
En veel liefde
Vol blijheid
In vrijheid

Een laatste blik
Een laatste glimp
Kijkend door de wimpers heen
Ontredderd en alleen

Locatie kunstwerk: Koster Klokken

H.K.H. Wilhelmina thuis na het Bevrijdingsfeest

Peter Smets

De beelden van de bevrijdingsfeesten zijn schaars. Op sommige staat de koningin – vers terug uit Engeland – die in een dikke jas ingepakt omringt door militairen deelneemt aan de feestelijkheden van de opgetogen burgers. Op menige foto met een enorm boeket. Hoe moet ze thuisgekomen zijn nadat ze het verwoeste, geruïneerde land terugzag met dolgelukkige hongerige bevrijde burgers?

Locatie kunstwerk: Muziekschool Rijswijk

Van Bon tot Bonus

Elisabeth (Piet) Rijkels-Visser

Op de afbeeldingen ziet u originele distributiebonnen van fam. Fuchs-Van Brangingen, Beukstraat 75, Den Haag. Piet Rijkels-Visser is een kleindochter van J.W. Fuchs en Th. M. van Braningen. 

Tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog was er enorme schaarste. Bijna alle producten waren op de bon om de beperkte voorraden eerlijk te verdelen onder de bevolking. Dit betekende dat je alleen voedsel en textiel mocht kopen als je de juiste bonkaart had met de juiste hoeveelheid bonnen. Iedereen kreeg dezelfde hoeveelheid, maar voor zuigelingen en zieken waren er kleine extra’s.

Nu, 80 jaar later, is de situatie totaal veranderd. Het contrast is groot. Elke winkel en supermarkt ligt vol met producten die iedereen zo maar mag aanschaffen. Sterker nog, door aanbiedingen en acties worden mensen aangemoedigd om zo veel mogelijk te consumeren. En ja, het is allemaal duurder geworden en ja, het is elke dag weer lastig om te bedenken wat je nu weer op tafel moet zetten. Maar het ís er allemaal. Het is er allemaal dankzij 80 jaar vrijheid.

Locatie kunstwerk: Museum Rijswijk

Deze persoon (88) heeft de oorlog meegemaakt!

Ine van der Heijdt

een kunstwerk met een tekening van een oude man in zwart wit

Dit portret is gemaakt van een collega schilder van Amateurspalet. Als kleine jongen heeft hij tijdens de oorlog gelogeerd bij zijn oma in Maastricht en heeft daar het opblazen van de brug over de Maas meegemaakt. Dat heeft bij hem een enorme indruk achtergelaten. Nadat hij was teruggekeerd naar Den Haag, waar hij vandaan kwam, heeft hij de voedseldroppings op het voormalig vliegveld Ypenburg gezien en vond dat een spektakel. De bevrijding heeft hij thuis met zijn familie gevierd en leeft daar nu dus 80 jaar in VRIJHEID.

Locatie kunstwerk: Intermezzo Mode

Mijn 80 jaar vrijheid

J.A. van der Kaaij

tekening

In dit schilderij heb ik getracht mijn dankbaarheid weer te geven aan de, vaak jonge, vrijwilligers die Europa hebben bevrijd in de 2e wereldoorlog. Door hen mag ik al 80 jaar in vrede leven. Dat symboliseer ik door mijzelf bij dit oorlogsmonument af te beelden in het heden met, als schim, het 2-jarig ventje op 5 mei 1945.

Ongeveer een half jaar voor de bevrijding stortte een Amerikaanse bommenwerper neer op deze plek, die nu de Mgr. Bekkerslaan is. Omdat ik vanaf 1970 ruim 25 jaar aan deze laan heb gewoond, heeft dit monument een bijzondere betekenis voor mij.

Prominent in de afbeelding is het monument. Aan de linkerkant en daarboven is de link naar het verleden en de rechterkant verbeeldt het heden. N.B. Rechts van het fysieke monument is een tekstbord met gedetailleerde informatie over deze gecrashte bommenwerper: LIL ' MAX. De tekstplaat op het monument is als foto bijgevoegd bij het schilderij.

Locatie kunstwerk: Piazzo Mode

Vlucht!

Suus Zweekhorst

zwarte lijntekening van man en vrouw met kind op een groene achtergrond

Olie op linnen 90x90 cm. Dit schilderij hoort bij een hele reeks tekeningen en schilderijen die Suus Zweekhorst heeft gemaakt en nog steeds maakt over vluchten en vluchtelingen. Zie www.suuszweekhorst.nl/vluchtelingen.

Locatie kunstwerk: Slagerij Vrijenhoek

Gedroomde vrijheid

Suus Zweekhorst

Deze tekeningen komen uit een van de tekendagboeken van Suus Zweekhorst. Ze vertellen het verhaal van wat de Oekraïners in deze jaren doormaken. Ze snakken in Oekraïne naar rust en vrede en naar vrijheid zoals wij die nu al 80 jaar kennen. Meer tekeningen en schilderijen over oorlog en vrede en over vele vluchtverhalen kun je vinden op haar website www.suuszweekhorst.nl

Locatie kunstwerk: Oude Kerk

NIEMANDSLAND

Suus Zweekhorst

Een tekendagboek uit 2021. De aanleiding voor Suus Zweekhorst om dit tekendagboek te beginnen was haar woede en gevoel van machteloosheid bij de verschrikkelijke gebeurtenissen in het niemandsland tussen Belarus en Polen in de winter van 2021. Ze zag op TV hoe mensen er zaten te creperen in de moerassige bossen in de donkere winterkou.

In het voorjaar volgden nieuwe gruwelijke verhalen en beelden van vluchtelingen elkaar snel op: paniek in Kabul wegens het vertrek van de Westerse troepen, zinkende migrantenbootjes bij Calais, brand in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos, vijandigheden tegen de komst van Afghaanse vluchtelingen in Nederland …

Ook de beelden van hoe mensen in de nieuwe omgeving werden opgevangen raakten Zweekhorst: overvolle opvangcentra, vijandige omgevingen, het van hot naar her vervoerd worden, de onzekerheid over hun toekomst, etc. 

‘Niemandsland’ werd voor haar in overdrachtelijke zin ook van toepassing op al diegenen van wie de vlucht in eerste instantie gelukt was, maar wat voor hen niet heeft geleid tot het vinden van een nieuw thuis. Hun vaderland is weg, het nieuwe land mogen ze (nog) niet in. Ze zitten al die tijd als het ware ‘tussen wal en schip’, in niemands land dus.

Locatie kunstwerk: Oude Kerk

afbeelding van niemandsland

Memories

Suus Zweekhorst

Vrij, maar vol herinneringen aan traumatische ervaringen. Eenmaal in veiligheid komen de traumatische herinneringen keihard terug in de hoofden van vluchtelingen. Zie voor meer van dit soort tekeningen op de website van Suus Zweekhorst: www.suuszweekhorst.nl/vluchtelingen.

Locatie kunstwerk: Oude Kerk

Terug

Marina Dolkemade

Sinds september 2024 ben ik aan het schilderen met olieverf bij Het Amateurspalet in Rijswijk. Mijn schilderervaring is dus beperkt, wel ben ik al mijn hele leven aan het tekenen. Sinds enkele jaren volg ik lessen snelschetsen bij de Rijswijkse kunstenaar Suus Zweekhorst (elders in deze tentoonstelling te zien). 

Het werk dat ik heb ingestuurd voor 80 jaar vrijheid is ontstaan omdat ik geraakt was door het gedicht ‘Mijn zoon en ik’ van de Rijswijkse Joodse jeugdboekenschrijfster Ida Vos. 

Voor mij was dit gedicht bijzonder omdat het de moeilijke combinatie weergeeft van blijheid en hoop over de bevrijding en de ‘nieuwe tijd’ tegenover het diepe leed en het grote verlies waar veel mensen mee moesten leren leven na de oorlog. Ik heb het daarom de titel ‘Terug’ gegeven; Ida was terug uit de onderduik maar veel van haar dierbaren zijn niet meer teruggekeerd uit de kampen.

Locatie kunstwerk: Kapsalon Wilco van Smoorenburg

Bootvluchtelingen

Els Hoonhout

kunstwerk gemaakt van een reddingsboei met daarin drijfhout

Vluchten en risico nemen lijkt beter dan blijven. Tien jaar geleden spoelde het lichaampje van een 3 jarig Syrisch jongetje aan op een Turks toeristenstrand. Zijn naam was Aylan Kurdi uit Kobani.

Foto’s van dit drama schokten de wereld en ook mij. Een beeld dat zich in je ziel brandt en niet meer weg gaat. Bootvluchtelingen zijn nog steeds aan de orde van de dag. Sommigen hebben geluk en redden de overtocht, anderen zijn minder fortuinlijk. Wanneer je het risico neemt om op deze manier te vluchten is de reden dat risico waard. Deze mensen zijn op zoek naar een beter leven, vrede en vrijheid. 

Ik kom vaak aan het strand en de aangespoelde stukjes hout aan de vloedlijn, doen mij denken aan de mensen die het niet gered hebben. Ik verzamel ze, droog ze en verwerk ze in kunstwerken. De opbrengst van deze werken gaat naar vluchtelingen werk.

Locatie kunstwerk: Onderwatershof 

Nie Wieder-1

Els Hoonhout

nie wieder

Vrij ben ik als iedereen vrij is. Dit werk is geschilderd op een Duitse postzak uit 1941, compleet met adelaar en hakenkruis.

Post, pakketjes en boodschappen vonden in deze zak hun weg van zender naar ontvanger. Veel brieven hebben hun ontvanger echter nooit gevonden. Zij werden verstuurd uit de concentratiekampen en door jongens en mannen die dwangarbeid moesten verrichten. 

Toen na de oorlog alle verschrikkingen boven tafel kwamen, was er een duidelijk antwoord: “Nie Wieder”. Maar het lijkt of men dit is vergeten. Sommige mensen trekken zelfs het bestaan van de concentratiekampen in twijfel. En anderen beweren dat de slachtoffers van toen, nu daders zijn geworden…… 

Met dit werk, waarin teksten verwerkt zijn van briefjes uit concentratiekampen en de Arbeitseinsatz en een afbeelding van een kampgevangenen naar Jan Budding (een Nederlandse tekenaar en overlevende uit kamp Sachsenhausen), hoop ik dat de kijker bewust blijft van de verschrikkingen van oorlog en iets onderneemt, al is het maar klein. Spreek je uit, doe iets, zodat “Nie Wieder” echt “Nie Wieder” wordt.

Locatie kunstwerk: Muziekschool Rijswijk, Oude Postkantoor

Nie Wieder-2

Els Hoonhout

nie wieder2

Dit werk is geschilderd op een Duitse postzak uit 1941.

Post, pakketjes en boodschappen vonden in deze zak hun weg van zender naar ontvanger. Veel brieven hebben hun ontvanger echter nooit gevonden. Zij werden verstuurd uit de concentratiekampen en door jongens en mannen die dwangarbeid moesten verrichten. Toen na de oorlog alle verschrikkingen boven tafel kwamen, was er een duidelijk antwoord: “Nie Wieder”. Maar kijk om je heen, zit oorlog in het menselijk DNA? Ik weiger dat geloven en denk dat al die soldaten, dictators, fascisten en beulen ooit baby’s en kind zijn geweest en een moeder hebben of hadden. Waar is het mis gegaan, wat is de oorzaak van oorlog en is oorlog een mannenzaak? 

Dit werk is een stil protest tegen alle oorlog, door vrouwen, door moeders. Een boodschap als een brief, op een postzak.

Locatie kunstwerk: Muziekschool Rijswijk, Oude Postkantoor

Lieve groeten uit Rijswijk

Femke van Deursen

Lieve groeten uit rijswijk

Het doek is geïnspireerd op een ansichtkaart uit 1940, met de Rembrandtkade in Rijswijk als decor. Het is een zonnige, maar koude namiddag en er zijn weinig mensen op straat. In het beeld staat een meisje, ze zwaait naar oma.

Nederland leeft nog in vrijheid, maar er hangt iets in de lucht. Voelt zij het ook? Die onrust die niemand hardop benoemt? Aan tafel worden vragen zachtjes gesteld: zou het echt zo ver komen? Of waait het over, zoals de meesten hopen? Misschien denkt ze er niet aan, misschien begrijpt ze het nog niet. Misschien is het een zorg voor later.

Hoelang had een mens de luxe om dit ongemakkelijke gevoel te onderdrukken? En hoe is dat nu, in onze tijd?

Locatie kunstwerk: Muziekschool Rijswijk

Wees stil

Theodora Plas

Wees stil

Olieverf op linnen. In het overwegend abstracte werk van Theodora Plas speelt licht een grote rol. Stralende kleuren, lagen van licht, die het donker, de duisternis willen verdrijven. Theodora Plas' zoektocht als kunstenaar leidde haar van abstracte collages met tekstfragmenten, olieverfschilderijen met verticale kleurrijke banen, recentelijk ook naar meer figuratie. De schaduwkant in haar werk, vaak verborgen in teksten, transformeerde zich tot stralende kleuren en licht, in een zoektocht naar schoonheid, liefde, geluk, naar het Goddelijke, naar het Zelf. In haar meest recente werk echter eist ook de schaduw zijn plaats op en komt het donker meer aan het licht; uitgedrukt in zeer directe figuratieve beelden die nauwelijks meer iets verbergen. Het ook niet zozeer de verschikkingen van tachtig jaar geleden die zij in haar recente werk wil verbeelden, veeleer de schrijnende overeenkomsten met het hier en nu: de vluchtelingenproblematiek, het geweld, onderdrukking, het op de vlucht, ontheemd en ontworteld zijn in de ruimste zin van het woord en de mens die de weg kwijtraakt en de grond onder zijn voeten dreigt te verliezen. Toch zijn de schilderijen niet slechts een verwijzing, of aanklacht tegen wat was, toen en door alle eeuwen heen, maar een streven licht te laten schijnen in de duisternis en een moment van bezinning te creëren.

Locatie kunstwerk: Museum Rijswijk

Bevrijdingsfeest, dansende moeder en kind

Hans van Meerten

schilderij

Vrede is geluk, dat moeten we vieren! 2025 is een bijzonder jaar, de herdenking van 80 jaar vrijheid. Ik ben van 1959 en heb de oorlog niet meegemaakt, alleen maar de prachtige, groeiende welvaart. Vrede is geluk, dat is wat mijn werkstuk wil zeggen. 

De oorlog ken ik alleen maar van enkele verhalen van mijn ouders, beide geboren in Indonesië. Mijn grootouders vertelden er niet over. Te pijnlijk. De ouders van mijn moeder woonden in Kota Radja op Sumatra, mijn opa moest op transport naar Birma, mijn oma en haar kinderen (mijn moeder en oom waren 12 en 10 jaar oud in 1942) moesten naar een “jappenkamp”. Wonder boven wonder hebben zij het overleefd. Dankzij de bom, zei mijn moeder altijd.

De ouders van mijn vader woonden op Java in Soerabaja. Maar zij waren net met verlof in Den Haag toen de oorlog hier uitbrak. Daarom konden zij niet terug. Dat is misschien hun redding geweest. De broer van mijn opa werd op Java als spoorwegingenieur die weigerde medewerking te verlenen aan de Japanners, ter dood gebracht. Mijn vader heeft in het laatste oorlogsjaar in Nederland als jongeman moeten onderduiken om de Duitse dienst te ontlopen. Ook mijn vader heeft geluk gehad. 

Ikzelf en mijn gezin hebben alleen maar vrede gekend. Laten we dat vieren! De dansende moeder is mijn dochter Myrthe, het kind mijn kleinzoon Seb.

Hans van Meerten werkt bij Deltares en schildert in zijn vrije tijd bij Amateurpalet in Rijswijk en bij de modelwerkplaats in het Koorenhuis in Den Haag. In het verleden heeft hij schilderles gehad van Ben Stolk en portretles van Marike Bok.

Locatie kunstwerk: Oldenburg schoenen

De vrijheid onderweg naar Emmaüs

Geraldine De Melo

Variant op het verhaal van de Emmaüsgangers

Dit schilderij is een variant op het verhaal uit de Bijbel van de Emmaüsgangers. In het verhaal ontmoeten twee leerlingen de verrezen Heer, Jezus. In eerste instantie herkennen ze Hem niet. Naderhand bespreken de leerlingen met elkaar dat hun hart brandde terwijl Hij met hen sprak. De ervaring met de verrezen Heer had een diepe indruk op hen gemaakt. Ook de ervaring die de vogels in het schilderij hebben is diep intens. Ze zijn niet meer gevangen in de kooi, maar eindelijk vrij om hun vleugels te spreiden en te vliegen naar waar ze ook heen willen gaan. Terwijl ik de drie vogels schilderde, dacht ik zowel aan de Heilige Drie-eenheid als aan Jezus en de twee leerlingen onderweg naar Emmaüs. De relatie hoeft niet per definitie religieus van aard te zijn. In de drie vogels herken ik ook mijzelf en mijn ouders. De onvoorwaardelijke liefde van mijn ouders geeft mij de veiligheid en vrijheid om bij hen te zijn wie ik ben. Welke persoonlijke vrijheid ervaart u bij dit schilderij?

Kunstschilderen is een creatieve bezigheid waar ik sinds 13 jaar veel plezier aan beleef. Ik woon samen met mijn man Marius in Den Haag.

Locatie kunstwerk: H. Bonifatiuskerk, na 11 mei Banketbakkerij Lentz

D-Day

Dineke Benschop

D-Day

Jaarlijkse herinnering op 6 juni in Normandië. 6 juni 1944 was D-Day. De grote invasie van de geallieerden op de Normandische kust was het begin van de bevrijding van Europa.

Elk jaar wordt dit herdacht op 6 juni in Normandië. Enige jaren geleden was ik daarbij en het heeft diepe indruk op mij gemaakt. Meerdere invasiestranden en diverse dorpen bezocht, waar de herinneringen nog te zien zijn, het museum bekeken en de oorlogsbegraafplaatsen. Diep respect voor alle militairen, die aan deze invasie hebben meegewerkt en voor de velen die daar hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid!

Locatie kunstwerk: boekenwinkel Rotary

Onze helden

Dineke Benschop

Onze helden

Indrukken van een veteranendag in Den Haag. Elk jaar is er een veteranendag in Den Haag. Veel veteranen komen daar samen, niet alleen veteranen uit de tweede wereldoorlog, maar ook van latere conflicten op diverse plaatsen op de wereld. Zij dragen bij aan vrede en veiligheid in de wereld! Respect! Het zijn helden! De emblemen op de baretten en de teksten laten zien dat er vele verschillende militaire eenheden zijn.

Locatie kunstwerk: boekenwinkel Rotary

Van hongerwinter naar vrijheid

Ellen Schmieman

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was er, met name in de steden van West Nederland, een groot tekort aan eten. Tulpenbollen waren voedzaam en snel gaar (wat ook weer brandstof scheelde). Echter was het eten van tulpenbollen niet erg gezond, meer dan drie stuks per dag werd dan ook afgeraden. 

In de lijst van het schilderij is een stuk tekst van het bereiden van tulpenbollen zichtbaar.

De oranje tulp op het schilderij staat symbool voor de bevrijding die na de hongerwinter gevierd kon worden.

Locatie kunstwerk: Oude Kerk

Wij hebben weer toekomst

Elvira van der Linde

Portret van mevrouw met bril voor witte achtergrond

Kinderen zwaaien met vlaggen de bevrijders tegemoet. 

Mijn naam is Elvira van der Linde. Ik schilder graag en doe dit vanaf september 2012 bij Amateurspalet. Ik woon niet in Rijswijk maar ben daar wel geboren. Leuk detail: ons atelier is in de gymzaal van mijn oude kleuterschool. Ik schilder vooral graag met aquarelverf.

Voor deze tentoonstelling 80 jaar vrijheid wilde ik een positief thema belichten en heb gekozen voor kinderen die de bevrijders toezwaaien met oranje en rood-wit-blauwe vlaggen, met als titel ‘Wij hebben weer toekomst’.

Locatie kunstwerk: Smeele Delicatessen

Herdenkingsmonumenten

Marianne van Asten

Kunstwerk van drie monumenten in Rijswijk.

Drie monumenten van oorlog en vrede. Op het schilderij heb ik drie monumenten weergegeven:

  • Het monument In Park Hofrust met de tekst op de sokkel : ‘Voor hen die vielen 1940-1945’.
  • Monument bij de spoorwegovergang van ’t Haantje: ‘Voor hen die vielen – 7 oktober 1944’ en 10 namen.
  • Naald in ‘t Rijswijkse bos: Obelisk ter herinnering aan de vrede van Rijswijk. Staat op de plaats van Huis ter Nieuburgh.

Locatie kunstwerk: Koster Klokken

"Freedom"/"Vrijheid"

Peet Hiddink

Vier vliegende meeuwen boven de zee

Deze formatie vliegende meeuwen staat symbool voor ‘vrijheid’. Gefotografeerd door Peet Hiddink. Meer van haar werk vindt u op https://www.artephoto.nl/

Locatie kunstwerk: Oude Raadhuis Hofrust.

80 jaar vrijheid in mode

Marianne Beijleveld

Van petticoat tot punk, Van flowerpower tot burka mode is altijd in beweging. Mode reflecteert de geschiedenis,  godsdienst kunst en cultuur.  Kleding keuze en stijl wordt uiteindelijk bepaald door het individu zelf. De afgelopen 80 jaar was de mode grillig. Soms kort, dan weer lang, wijd of smal, degelijk of uitdagend soms gewoon onpraktisch tot en met efficiënte Corona maskers in mooie printjes. 

Locatie kunstwerk: Piazzo Mode

Between light and darkness

Theodora Plas

In het overwegend abstracte werk van Theodora Plas speelt licht een grote rol. Stralende kleuren, lagen van licht, die het donker, de duisternis willen verdrijven. Theodora Plas' zoektocht als kunstenaar leidde haar van abstracte collages met tekstfragmenten, olieverfschilderijen met verticale kleurrijke banen, recentelijk ook naar meer figuratie. De schaduwkant in haar werk, vaak verborgen in teksten, transformeerde zich tot stralende kleuren en licht, in een zoektocht naar schoonheid, liefde, geluk, naar het Goddelijke, naar het Zelf. In haar meest recente werk echter eist ook de schaduw zijn plaats op en komt het donker meer aan het licht; uitgedrukt in zeer directe figuratieve beelden die nauwelijks meer iets verbergen. Het ook niet zozeer de verschikkingen van tachtig jaar geleden die zij in haar recente werk wil verbeelden, veeleer de schrijnende overeenkomsten met het hier en nu: de vluchtelingenproblematiek, het geweld, onderdrukking, het op de vlucht, ontheemd en ontworteld zijn in de ruimste zin van het woord en de mens die de weg kwijtraakt en de grond onder zijn voeten dreigt te verliezen. Toch zijn de schilderijen niet slechts een verwijzing, of aanklacht tegen wat was, toen en door alle eeuwen heen, maar een streven licht te laten schijnen in de duisternis en een moment van bezinning te creëren.

Locatie kunstwerk: Museum Rijswijk

Vrijheid

Corinne van Everdinck 

Locatie kunstwerk: Slagerij de Jong

schilderij met drie kleuren bloemen in een glazen voor een donkere achtergrond.

Op de foto, eindelijk weer veilig naar duinen en strand

Els Carlier

70-90 cm acryl met paletmes op doek. Voor meer informatie over de schilderes, zie https://sites.google.com/site/elscarlierschilderijen.

Locatie kunstwerk: Intermezzo Mode

Operatie Manna

Harrie  van der Meer - van Oudvorst

Een beeld van de voedseldroppingen.

 Locatie kunstwerk: Van den Belt Electra

Fontein

Joanne Scholtes

Fontein, als symbool voor vrede en vrijheid.

Locatie kunstwerk: Oude Kerk

Espoir

Petra Veenstra

Witte duif in pastelkrijt.

Locatie kunstwerk: Muziekschool Rijswijk

80 jaar vrijheid

Nora Deelen

Locatie kunstwerk: Onderwatershof