Een duurzame woning: isoleren en slim plannen
Bas woont met zijn vrouw en twee kinderen in een hoekwoning in Rijswijk. Het begon met zijn interesse in technologie, maar inmiddels is zijn huis klaar voor de duurzame toekomst. Bas vertelt hoe hij het heeft aangepakt en hoe hij nu al een tijdje van het gas af is.
Bas raakte 18 jaar geleden geïnspireerd door de nieuwbouwwoning van zijn schoonouders. Zij hebben destijds gekozen voor een grondwarmtepomp en die bevalt hen heel goed. Met name omdat ze hiermee niet alleen het huis verwarmen, maar ook kunnen koelen. Bas: “Ik heb een technische achtergrond, dus ik was eigenlijk meteen geïnteresseerd in dit systeem. Niet eens zozeer met het oog op duurzaamheid, maar meer vanwege de techniek die erachter zit. Het is gewoon een veel mooiere oplossing om je huis te verwarmen dan gas.”
Kleine stappen
Toen Bas in 2011 zijn eigen huis kocht, leek deze mooie technische oplossing niet meteen haalbaar. “Toen we het kochten, konden we het huis net betalen. Dus wij konden het ons niet veroorloven om een warmtepomp aan te schaffen en overal vloerverwarming aan te laten leggen. Toen was dat ook nog niet zo gebruikelijk. Ik denk dat je er vandaag de dag wel verstandig aan doet om dit te doen voordat je een nieuwe woning betrekt. De prijzen liggen tegenwoordig ook een stukje lager.”
Bas heeft de afgelopen 15 jaar wel kleine stappen genomen om zijn woning duurzamer te maken. “Zo hebben we het dubbelglas vervangen door hoogrendementsglas en op een aantal plekken de isolatie verbeterd.” Ook bleef hij vanuit zijn interesse de technische ontwikkelingen altijd goed in de gaten houden.
Stroomversnelling
Tijdens de coronaperiode kwam een en ander in een stroomversnelling. Bas en zijn vrouw werkten allebei veel thuis en deelden een kantoor, waardoor er behoefte ontstond aan meer ruimte. Ook om beter voor te sorteren op de toekomst. Bas: “Ik zie steeds meer om me heen dat kinderen langer thuis blijven wonen.” Bas en zijn vrouw besloten om de opbouw uit te breiden en zo een extra ruimte te creëren. “Dit was meteen een logisch moment om het huis verder te verduurzamen,” legt Bas uit.
Tijdens de verbouwplannen onderzocht Bas opnieuw of een warmtepomp mogelijk was. Samen met zijn buren onderzocht hij ook de mogelijkheid voor een collectieve aanpak. “Uiteindelijk hebben we dan toch gekozen voor zo’n grondgebonden warmtepomp.” Verder kwam er vloerverwarming op de nieuwe verdieping en verving hij de oude radiatoren in de rest van de woning door moderne, lage temperatuur radiatoren. “Die maken soms wat geluid door de ventilatoren, maar het comfort is echt veel beter,” voegt hij toe.

Zonnepanelen en batterijen
Door de warmtepomp gingen Bas en zijn gezin meer elektriciteit gebruiken. Bas: “Ik bekijk dingen graag vanuit het grotere plaatje. Omdat we meer elektriciteit gingen gebruiken, kwam ik al snel tot de conclusie dat we onze zonnepanelen meer in lijn moesten brengen met onze energiehuishouding.”
Door de verbouwing kreeg Bas een extra stuk dak erbij. Een mooie kans om ook extra zonnepanelen te plaatsen. “We zijn van 8 naar 23 panelen gegaan. Nu hebben we bijna genoeg om alle energie die we gebruiken zelf op te wekken,” vertelt hij trots. Zijn volgende stap? Een investering in een grotere thuisbatterij. Daarmee kan hij opgewekte stroom opslaan en later gebruiken. “Daarmee zouden we een groot deel van het jaar bijna helemaal op onze eigen energie kunnen draaien.”

Kijk wat binnen je budget past en begin met de dingen die het meeste opleveren. Duurzaamheid ziet er voor iedereen anders uit, maar elke stap helpt.
Obstakels en tips
Bas is blij met zijn gekozen oplossingen. Het was allemaal niet zonder uitdagingen, maar het resultaat mag er zijn: “Onze energierekening is flink lager en het wooncomfort is top.”
Zijn tips voor andere huiseigenaren? “Kijk wat binnen je budget past en begin met de dingen die het meeste opleveren. Duurzaamheid ziet er voor iedereen anders uit, maar elke stap helpt.” Hij benadrukt hoe belangrijk een goed plan is. “Begin met isoleren. Alles wat je goed isoleert, hoef je bijna niet te verwarmen. Dat scheelt enorm.” Ook geeft hij de tip om kritisch te blijven. “Niet alle isolatiemaatregelen hebben evenveel effect. Sommige bedrijven willen vooral verkopen. Zorg dat je goed geïnformeerd bent.”
Beeld: Arnaud Roelofsz Fotografie
Wilt u uw huis ook klaarmaken voor een duurzame toekomst?
De gemeente helpt u graag op weg! De komende jaren schakelt Rijswijk over naar een duurzame toekomst. Energie besparen in huis, bijvoorbeeld door te isoleren, vormt daarbij een groot onderdeel. Er zijn verschillende maatregelen waarmee u uw woning energiezuinig kunt maken. Op de pagina Energie besparen leest u welke grote en kleine maatregelen u kunt nemen.