Verduurzaamde woning in de Strijp

Robert Flinterman woont samen met zijn vrouw in een hoekwoning in de Strijp. Robert is lid van de Adviesraad Energietransitie en heeft een brede interesse in duurzaamheid. Ook wil hij onafhankelijk zijn van de grillen van de energiemarkt. Inmiddels is zijn huis klaar voor de duurzame toekomst. Zelfvoorzienend zijn is de volgende stap. Hoe heeft Robert dat aangepakt?

Robert is al een langere tijd geïnteresseerd in duurzaamheid. Zijn betrokkenheid bij de Adviesraad Energietransitie speelde een grote rol in het verduurzamen van zijn woning. “Als je anderen adviseert over verduurzamen, moet je zelf het goede voorbeeld geven,” legt hij uit. Maar er was ook nog een andere reden: “Ik wilde onafhankelijk zijn van de grillen van de energiemarkt. Zelfvoorzienend zijn is mijn ideaal, maar dat is voor de toekomst. Die techniek is er nu nog niet.”

Eindelijk warm

De kinderen zijn inmiddels het huis uit en Robert is met pensioen. Tijd om stappen te nemen om de woning verder klaar te maken voor de toekomst. De woning van Robert en zijn vrouw is in 1996 gebouwd en was bij oplevering al redelijk goed geïsoleerd. Robert: “Een paar jaar geleden heeft een vertrouwde partij uit het Westland gekeken of ons huis voldoende geïsoleerd was om een warmtepomp te plaatsen.” Dat bleek in orde, maar de groepenkast moest wel vervangen worden. “Toen de warmtepomp eenmaal stond, kwamen we erachter dat onze convectoren niet werkten zoals het hoorde. Die hebben we laten vervangen door radiatoren. Een tegenvaller, maar de keuken werd wel - voor het eerst in 25 jaar - eindelijk warm!”

Veel lagere energierekening

Hoewel het een flinke investering was – de totale kosten kwamen uit op zo’n €25.000 – merkt Robert dat zijn energierekening nu veel lager is. “Met een spreadsheet houd ik mijn elektriciteitsverbruik door de jaren heen pijnlijk in de gaten. En dat is flink gezakt. Ik krijg nu regelmatig een mailtje van mijn energieleverancier of ik mijn maandbedrag wil bijstellen naar 10 euro per maand. Maar dat lijkt me een beetje te optimistisch,” lacht Robert.

warmtepomp-dak.jpg

Rolls-Royce onder de warmtepompen

Naast de warmtepomp plaatste Robert al eerder zonnepanelen op zijn dak. Ook besloot hij een waterontharder te installeren. “Kalk in het water kan schadelijk zijn voor de apparatuur. Met een waterontharder verleng je de levensduur van je cv-ketel of warmtepomp," legt hij uit. “En we hebben de Rolls-Royce onder de warmtepompen gekozen, dus daar willen we zuinig op zijn.” Verder kiest hij ervoor om ramen alleen te vervangen als ze kapot gaan. “De U-waarde van triple glas verschilt niet zoveel met wat er nu in zit, dat verdien je dan bijna niet terug. Als er een raam kapot gaat, zullen we het wel vervangen met het beste van het beste. Als het in het kozijn past tenminste, dat is ook belangrijk.”

Niet meer in paniek van stijgende gasprijzen

Robert is blij met zijn duurzame woning. “Het was even een investering en een gedoe, maar nu zijn we helemaal klaar voor de toekomst. Ik raak niet meer in paniek als de gasprijzen stijgen. En het is een fijn gevoel dat we bijdragen aan een beter milieu.” Zijn tip voor andere huiseigenaren? “Begin klein en kijk wat binnen je mogelijkheden ligt.” 

Robert benadrukt ook het belang van isolatie. “Je moet geen warmtepomp installeren in een huis dat slecht geïsoleerd is. Dan gooi je letterlijk energie en daarmee geld weg.” Verder raadt hij aan om slimme keuzes te maken. “Als je al wat ouder bent en niet lang meer in je huis blijft, is een dure investering misschien minder zinvol. Dan kun je beter op een andere manier energie besparen. Duurzaamheid is voor iedereen anders, maar iedereen kan iets doen.”

warmtepomp
De warmtepomp in Roberts huis is netjes weggewerkt in een kast.

Duurzaamheid is voor iedereen anders, maar iedereen kan iets doen.

Uitdagingen en keuzes

Het verduurzamen van een woning brengt uitdagingen met zich mee. “De warmtepomp is een groot apparaat. Er komt ook nog een boiler van 300 liter bij. Onze kinderen zijn het huis uit, dus wij hadden gelukkig ruimte om de installatie in een aparte kamer te plaatsen,” zegt Robert. “Zo’n installatie is natuurlijk niet om aan te zien, dus wij hebben het netjes weggewerkt in een wandkast op maat.” Robert benadrukt dat ruimtegebrek een struikelblok kan zijn voor mensen om over te stappen. Net als de kosten. “Niet iedereen heeft zomaar een paar duizend euro liggen. Dat houdt veel mensen tegen. Zeker in deze tijden.”

Beeld: Arnaud Roelofsz Fotografie

Wilt u uw huis ook klaarmaken voor een duurzame toekomst?

De gemeente helpt u graag op weg! De komende jaren schakelt Rijswijk over naar een duurzame toekomst. Energie besparen in huis, bijvoorbeeld door te isoleren, vormt daarbij een groot onderdeel. Er zijn verschillende maatregelen waarmee u uw woning energiezuinig kunt maken. Op de pagina Energie besparen leest u welke grote en kleine maatregelen u kunt nemen.

Ontdek hoe u energie kunt besparen in uw woning