Verduurzamen in een kleine VvE: hoe krijg je je buren mee?
Het verduurzamen van een Vereniging van Eigenaren (VvE) is niet altijd makkelijk. Waar en hoe moet u beginnen? Wat zijn de mogelijkheden? En hoe krijgt u uw buren mee? Martijn woont op de bovenste verdieping van een oud pand aan de Ieplaan. Zijn VvE bestaat maar uit drie appartementen en hij was de laatste die nog flink moest isoleren. Hoe krijg je je buren mee als ze er zelf geen direct voordeel van hebben?
Van energielabel F naar A+
Martijn heeft de afgelopen jaren meerdere maatregelen getroffen, waarmee hij flink op de energiekosten kan besparen. Een deel van de maatregelen waren binnen zijn eigen woning, maar een groot deel waren voor de hele VvE. Zo heeft hij zelf het dak geïsoleerd, de kozijnen laten vervangen en voorzien van HR++-glas en de CV ketel laten uitbreiden naar een hybride warmtepomp. Ook kwamen er zonnepanelen op het dak. Hiermee is zijn woning van een energielabel F naar een A+ label gegaan en is het wooncomfort duidelijk een stuk beter.
Buren meekrijgen
Martijn woont in een VvE met maar drie appartementen. Hij was de enige bewoner die nog geen nieuwe kozijnen had of andere energiebesparende maatregelen had genomen. Hoe krijg je je buren mee als ze er zelf geen direct voordeel van hebben?
Martijn benaderde zijn buren met begrip en een open houding. “Ik heb uitgelegd dat het isoleren van het dak vroeg of laat onvermijdelijk is. Uiteindelijk hebben we gezamenlijk voor deze oplossingen gekozen.”
Toch waren er soms lastige gesprekken. “Niet iedereen kon of wilde op hetzelfde moment investeren”, vertelt hij. “Je moet bereid zijn om te luisteren en samen te werken. Het helpt als je creatief naar oplossingen zoekt.”
Daarnaast brachten juridische beperkingen, zoals die in de splitsingsakte, extra uitdagingen met zich mee. Subsidies konden bijvoorbeeld niet individueel worden aangevraagd. Gelukkig kon Martijn rekenen op hulp van de gemeente.

Het verduurzamen van een VvE kost tijd en moeite, maar de resultaten maken het meer dan de moeite waard.
Hulp en advies
De gemeente heeft Martijn goed op weg geholpen. Martijn waardeert vooral hun betrokkenheid en praktische hulp. “Ze hielpen bij het aanvragen van subsidies en gaven gericht advies over welke maatregelen het meeste effect zouden hebben,” vertelt hij.
De gemeente dacht ook mee over juridische hobbels, zoals die in de splitsingsakte. “Toen het ingewikkeld werd, hebben ze ons echt geholpen. Zonder hun steun waren we waarschijnlijk vastgelopen.”
Tips voor andere VvE’s
Martijn heeft drie belangrijke adviezen voor andere VvE’s:
- Laat aannames los: “Ga in gesprek met subsidieverstrekkers en ontdek wat er echt mogelijk is.”
- Communiceer open: “Bespreek alle opties binnen de VvE en luister naar elkaars zorgen en wensen.”
- Wees creatief: “Als er verschillende belangen zijn, kun je samen met de gemeente naar oplossingen zoeken.”
Martijn laat wel zien dat het verduurzamen van een VvE haalbaar is, zelfs in een oud gebouw met slechts drie appartementen. “Het kost tijd en moeite, maar de resultaten maken het meer dan de moeite waard”, besluit hij.
Beeld: Arnaud Roelofsz Fotografie

Wilt u ook aan de slag met het verduurzamen van uw VvE?
Iedere VvE is anders. Daarom raden we u aan om eerst een afspraak te maken met een van onze VvE-adviseurs. Zij kijken samen met u (en uw buren) wat de mogelijkheden zijn voor uw VvE en welke vervolgstappen u kunt zetten. Ook vertellen ze u graag meer over de subsidiemogelijkheden die u hierbij kunnen helpen.