Pleegouder worden

Algemeen

Kinderen hebben een stabiele en veilige omgeving nodig om fijn op te groeien. Soms lukt dit thuis niet. Dan is het fijn als er een plek in de buurt is waar kinderen terecht kunnen als het thuis even niet gaat. Dit noemen wij pleegzorg.

Wat is pleegzorg?

Als pleegouder zorg je tijdelijk voor het kind van een ander. Wanneer ouders niet de juiste zorg en aandacht aan hun kinderen kunnen bieden, kan pleegzorg een oplossing zijn. 

Dit is pleegzorg

Verschillende vormen van pleegzorg

Verschillende vormen van pleegzorg

Deeltijdpleegzorg betekent dat een kind een aantal dagen of dagdelen wordt opgevangen door pleegouders.

Deeltijdpleegzorg bieden kan op verschillende manieren:

  • Een aantal uren of dagdelen per week
  • Meerdere dagen per week
  • Een of meer weekenden per maand (weekendpleegzorg)
  • Een paar dagen of weken in schoolvakanties (vakantiepleegzorg)

Kijk op de website van Pleegzorg voor meer informatie. 

Een kind woont voor korte of langere tijd 7 dagen per week bij zijn of haar pleegouders.

Kijk op de website van Pleegzorg voor meer informatie. 

Crisisopvang of crisispleegzorg is een voorbeeld van kortdurende pleegzorg. De situatie thuis is dan zo ernstig dat een kind direct weg moet. Een crisisplaatsing duurt meestal 4 weken en kan met nog een termijn verlengd worden.

Kijk op de website van Pleegzorg voor meer informatie. 

Wilt u weten of pleegouder zijn iets voor u is?

Ontdek het in 7 vragen. Doe de test.

Stappenplan pleegouder worden

Pleegouder worden kan op allerlei manieren en vanuit verschillende situaties. Om pleegouder te worden, moet u wel een aantal stappen doorlopen. Pleegouder worden gaat in deze 4 stappen:

stappen

Het maakt niet uit of u getrouwd of alleenstaand bent of kinderen heeft. Het is wel belangrijk dat u een kind structuur, warmte en veiligheid kunt bieden. En u moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U bent minimaal 21 jaar.
  • U heeft een stabiele leefsituatie.
  • U krijgt een Verklaring van geen bezwaar van de Raad voor de Kinderbescherming.

Soms maakt een medische verklaring deel uit van de procedure om pleegouder te worden.

Op de website van Pleegzorg Nederland staat de pleegoudertest. Hiermee kunt u nagaan of u een geschikte pleegouder kunt zijn. Hier kunt u ook een informatiepakket over pleegzorg aanvragen. Hier staat onder andere praktische informatie in over pleegzorg en waar u in de buurt een informatieavond kunt bijwonen.

Op een informatieavond krijgt u een goed beeld van wat pleegzorg inhoudt en hoe de pleegzorgorganisatie u kunt helpen. Na de informatieavond kunt u zich aanmelden als aspirant-pleegouder.

Voldoet u aan de voorwaarden om pleegouder te kunnen worden en bent u naar een informatieavond geweest? Dan kunt u zich aanmelden als aspirant-pleegouder.

Pleegouder worden: wat moet ik regelen?

Wilt u pleegouder worden? Vul een aantal vragen in en bekijk wat u moet regelen als u pleegouder wilt worden.

Regelingen voor pleegouders

Als pleegouder heeft u recht op goede begeleiding. Ook heeft u recht op een wettelijk vastgestelde onkostenvergoeding en pleegzorgverlof. 

Ga naar de pagina Regelingen en ondersteuning voor pleegouders voor meer informatie.

Contact

Voor vragen kunt u contact opnemen met Jeugdformaat. Jeugdformaat biedt specialistische jeugd- en opvoedhulp in de regio Haaglanden.

Telefoon: 070 - 351 27 51
E-mail: info@jeugdformaat.nl 

U kunt ook contact opnemen met de gemeente. Dit kan door contact op te nemen met het Rijswijks Contact Centrum. De medewerkers van het RCC zullen uw vragen beantwoorden. 

Telefoon: 14 070 
E-mail: stadhuis@rijswijk.nl 

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Bij weekend- en vakantieopvang is het meestal geen probleem dat beide pleegouders werken. Bij schoolgaande kinderen is het goed mogelijk om te werken tijdens schooltijden. Is een pleegkind voor langere tijd bij je in huis? Dan is het lastiger om veel te blijven werken. Kinderopvang is dan meestal beperkt mogelijk.

Jazeker. Ieder pleegkind heeft iets anders nodig van een (tijdelijke) opvoeder. De pleegzorgorganisatie bekijkt per situatie of jouw situatie past bij de behoefte van het pleegkind.

Pleegouders ontvangen een vergoeding voor de onkosten. Dit heet de pleegvergoeding. De belastingdienst of andere overheidsinstellingen tellen deze vergoeding niet als inkomen mee. De hoogte van de vergoeding hangt af van de leeftijd van het pleegkind. Bij crisisopvang is er de eerste 4 weken een toeslag voor de extra kosten die pleegouders maken.