Nieuwe aanpak tegen Japanse duizendknoop

Net als veel andere gemeenten heeft Rijswijk last van de Japanse duizendknoop. Dit is een exotische plant die niet in Nederland thuishoort. De plant groeit heel snel en veroorzaakt veel problemen.

De Japanse duizendknoop heeft sterke wortels en stengels die schade kunnen veroorzaken aan gebouwen, rioleringen en wegen. Daarnaast verdringt de plant andere planten, wat slecht is voor de biodiversiteit en insecten.

Bestrijden

De oplossing om eens en voor altijd van deze plant af te komen is er nog niet. De groenbeheerder van de gemeente Rijswijk zegt hierover: "Om meer inzicht in het Rijswijkse probleem te krijgen, hebben we de afgelopen jaren de groeiplaatsen van de Japanse duizendknoop in beeld gebracht. We hebben geprobeerd om de verspreiding van de plant zoveel mogelijke te beperken. Hiervoor wilden we geen gif gebruiken.

We maaiden de Japanse duizendknoop in een aparte maaironde en voerden de resten af. We hebben ook schapen ingezet om de plant te begrazen. Beide methoden zijn gericht op uitputting van de Japanse duizendknoop, maar kosten heel veel tijd. Daarom blijven we altijd rondkijken of er een effectievere bestrijdingsmethode is.” 

Nieuwe methode: bevriezen

Er is nu een nieuwe methode op de markt: het bevriezen van de groeiplaatsen. Dit is een eenmalige actie en lijkt effectief. Deze techniek heeft al positieve resultaten laten zien in andere delen van Nederland en wordt ondersteund door onderzoek van de Universiteit van Wageningen. De groenbeheerder: "We zijn heel benieuwd naar deze methoden. Daarom gaan we dit nu ook in Rijswijk uitproberen: bij het Jaagpad, ter hoogte van Volkstuindervereniging Lommerrijck."

Hoe werkt dit?

Rond en in de groeiplaats van de Japanse duizendknoop zijn slangen neergelegd in de grond. Door deze slangen stroomt koelvloeistof van -35 graden celsius, waardoor de bodem bevriest. Zo simuleren we een hele koude winter en daar houdt deze exoot niet van. Na behandeling is de Japanse duizendknoop dood en zou de plant ook niet meer terug moeten komen. Het bevriezen heeft geen negatieve impact op de bodem of het bodemleven. 

De groenbeheerder: ”We houden de effecten op lange termijn nauwlettend in de gaten. Als deze methode effectief blijkt, kunnen we dit misschien in heel Rijswijk gebruiken.”

Meer weten?

Wilt u zien waar de Japanse duizendknoop in Rijswijk groeit? Kijk dan op onze kaart.