Middengebied Plaspoelpolder

Status: Lopend

Samen met IPP Haaglanden en de Belangenvereniging Bedrijven Rijswijk (BBR) hebben we een intentieovereenkomst gesloten. Samen gaan wij aan de slag om het vestigingsklimaat te versterken en de Plaspoelpolder een duidelijke positie te geven in de regio. Het doel? Behoud en aantrekken van (nieuwe) bedrijven en werkgelegenheid. Deze samenwerking richting zich voornamelijk op het Middengebied van de Plaspoelpolder. De komende jaren investeren we in herontwikkeling van gebouwen, de samenwerking van diverse partijen, openbaar gebied en veiligheid. Dit maakt het Middengebied schoner, veiliger en prettiger om te werken en te verblijven.

Over het Middengebied

Het Middengebied vormt samen met Kessler Park en het Havenkwartier de Plaspoelpolder. In dit gebied zijn veel verschillende soorten bedrijven gevestigd.  Grote nationale en internationale bedrijven zoals TUI en het European Patent Office (de grootste internationale werkgever in Nederland) hebben hier hun kantoren. Daarnaast zijn er veel Midden- en klein bedrijven (MKB). Vooral bedrijven in ICT, zakelijke dienstverlening, handel en (maak)industrie zijn hier goed vertegenwoordigd. Deze bedrijven bepalen de economische identiteit van het gebied. Wel verwachten we dat de samenstelling van het soort bedrijven in de Plaspoelpolder de komende jaren gaat veranderen.

plattegrond plaspoelpolder middengebied

Plannen

Het Middengebied biedt kansen aan bestaande en nieuwe bedrijven om zich te vestigen of te groeien. We focussen ons daarom op het beter benutten van de bestaande ruimte en het aanpakken van verouderd en leegstaand vastgoed. Dit kan zijn het aanpassen en verbeteren van kantoren naar geschikte bedrijfsruimten. Zodat er minder leegstand is en het aantrekkelijker is voor bedrijven om zich te vestigen.  

Doel

Het doel is om de kwaliteit en de bruikbaarheid van de gebouwen te verbeteren en klaar voor de toekomst te maken. Verder willen we de juiste bedrijven op de juiste plek te krijgen. De focus ligt op een mix van MKB in dienstverlening en productie, met aandacht voor circulaire economie. Belangrijk daarbij is dat er genoeg ruimte blijft voor handel en (maak)industrie.  

Duurzaam vastgoed faciliteren 

We werken samen met ondernemers en eigenaren om te investeren in duurzaam vastgoed. Bij herontwikkeling van kantoorpanden onderzoeken we de mogelijkheid om deze panden een andere bedrijfsmatige invulling te geven. Vanaf 2023 moeten alle kantoorpanden minimaal energielabel C hebben. Dit betekent dat er bij kantoorpanden geïnvesteerd wordt in verduurzaming, zoals isolatie en hernieuwbare energie waaronder zonnepanelen. 

Over het project

Waar

Het Middengebied ligt tussen de Volmerlaan, Treubstraat, De Bruyn Kopsstraat, Visseringlaan, Diepenhorstlaan en de Polakweg.

Waarom

In Metropool Regio Rotterdam Den Haag worden veel bedrijventerreinen omgebouwd naar woongebieden. Hierdoor is er minder ruimte voor bedrijven terwijl de vraag naar bedrijfsruimte groeit. Daarom is besloten dat het Middengebied alleen gebruikt wordt om te werken en niet om te wonen of te verblijven. 

middengebied plaspoelpolder\

Hoe

In het Middengebied zijn diverse voorbeelden van kantoor- en bedrijfspanden die herontwikkeld zijn of die op de nominatie staan voor transformatie naar bedrijvigheid.

Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van sloop-nieuwbouw van meerdere verouderde kantoor en bedrijfspanden. Het doel is om deze te vervangen of aan te passen naar concepten met gestapelde bedrijfsruimten van meerdere verdiepingen. Deze onderzoeken worden mede gefinancierd door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Door meer vierkante meters te realiseren op een kleiner oppervlakte, spelen we in op het beter benutten van de schaarse ruimte. Ook wordt er gekeken naar het gebruik van de beschikbare vierkante meters. Daarbij wordt rekening gehouden met veranderende trends, ontwikkelingen en (ruimte)behoeften vanuit de markt. Impressies van meerdere projecten kunt u vinden op de website van IPP Haaglanden.

In de zijstraten van het Middengebied is er veel achterstallig onderhoud. Het straatwerk is ongelijk en het (groen)onderhoud kan beter. De zijstraten en uiteinden van het Assenkruis krijgen een grote opknapbeurt. Een schone en veilige uitstraling maakt het gebied aantrekkelijk en stimuleert vastgoedeigenaren om te investeren. Het gebied wordt opgeknapt door de komende jaren te investeren in:

  • Vergroening van straten met o.a. grasbetontegels
  • Vergroening van daken
  • Opknappen van straatwerk
  • Extra vuilophaal als pilot

De Treubstraat, Van Gijnstraat en Frijdastraat zijn aangewezen als kansrijke gebieden voor beter onderhoud en meer groen.  Komende tijd onderzoeken we de mogelijkheden en stimuleren we eigenaren en ondernemers om hun bedrijfspanden meer te vergroenen. Denk hierbij aan groene de gevels, groene daken en grasbetontegels.  

Positieve effecten van meer groen en beter onderhoud
  • Vermindering van hittestress: groene gevels en meer bomen kunnen de temperatuur met 10 graden verlagen.
  • Regenwaterverwerking: groene daken zorgen voor goede isolatie en laten 50% van het regenwater verdampen.
  • Verbeterd vestigingsklimaat: een aantrekkelijker gebied trekt nieuwe bedrijven aan en zorgt voor meer werkgelegenheid.
  • Veiligheid en leefbaarheid: groene en goed onderhouden gebieden helpen criminaliteit tegen te gaan.

Zo zorgen we voor een toekomstbestendig bedrijventerrein dat veilig is en beter bestand is tegen wateroverlast, droogte en hitte. 

Om het Middengebied veiliger en aantrekkelijker te maken investeren we samen met politie, brandweer en ondernemers in:

  • Camerabewaking: Plaatsing van camera’s op strategische locaties die gekoppeld zijn aan internet. Het gebruik van camera’s wordt bij herontwikkeling in de notariële akte van de VVE vastgelegd. Bedrijven zijn dan verplicht om de camera’s te plaatsen en te gebruiken. Bij criminaliteit krijgt de politie direct toegang tot de beelden.
  • AED’s: Elke dag sterven 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De plaatsing van AED’s op strategische plekken vergroten de kans op overleving bij hartstilstand.
  • Pandverlichting: Goed verlichte gebouwen zijn minder gevoelig voor criminaliteit en geven een groter gevoel van veiligheid. De pandverlichting wordt bij herontwikkeling in de notariële akte van de VVE vastgelegd. Bedrijven zijn dan verplicht om de pandverlichting te gebruiken. Naast veiligheid stimuleert het de pandeigenaar ook om de gevel netjes te houden.
  • Collectieve Surveillance: Vaak voelen mensen zich 's avonds en 's nachts onveilig. Er is momenteel een succesvolle pilot gestart met collectieve surveillance tijdens deze uren. Een klimaatneutrale surveillanceauto rijdt door het gebied en signaleert vroegtijdig problemen zoals inbraak, ondermijnende activiteiten, brandgevaar, gebouwschade, kapotte straatverlichting en illegale vuilstort/containers.  
  • Zwerfvuil: Om zwerfvuil tegen te gaan is in het Middengebied een project gestart met slimme prullenbakken. Ondernemers kunnen een prullenbak bij hen in de buurt adopteren. Er is een systeem gekoppeld aan de prullenbakken dat kan zien of een prullenbak vol zit. Zodra dat zo is krijgt de adoptieondernemer een melding en zorgt dat de prullenbak geleegd wordt. Verder hebben de gemeente en IPP Haaglanden een afspraak gemaakt voor de financiering van extra schoonmaakrondes in het Middengebied.

Momenteel wordt er gewerkt aan een initiatief voor een BedrijvenInvesteringsZone (BIZ) in het Middengebied. Het doel is om samen met ondernemers de veiligheid te verbeteren, criminaliteit tegen te gaan, zwerfvuil aan te pakken en het gebied toekomstbestendig te maken. Met de BIZ worden o.a. de collectieve surveillance, extra schoonmaak en vuilophaal gezamenlijk geregeld. Hiervoor is de Stichting BIZ Middengebied opgericht. Vanuit de stichting wordt momenteel gewerkt aan de verdere uitwerking van het BIZ-plan. Op basis daarvan vindt eerst een informele draagvlakmeting plaats. Binnenkort informeren we u over proces en planning.

Planning

De aanpak van het Middengebied is in volle gang en krijgt de komende jaren steeds meer vorm.  Dat betekent dat de investeringen in de komende 2 tot 5 jaar worden gedaan. De projecten vinden in verschillende periodes plaats.

Op de hoogte blijven

Volg onze LinkedInpagina’s: 

Contact

Vragen over ontwikkelingen in het Middengebied? Neem daarvoor contact op met de gebiedsmakelaar Edwin Klop.