Kinderrechtenambassadeurs leren lokale democratie kennen
Woensdag 24 april werd de raadszaal van het stadhuis voor een dag overgenomen door de kinderrechtenambassadeurs. De middag stond in het teken van ontmoeting waarbij een echte raadsvergadering werd nagebootst. De scholieren, die allemaal in groep zeven zitten, leerden hoe de gemeenteraad werkt. Ze leerden te debatteren, argumenteren en samenwerken. Zoals in de ‘echte’ raadsvergaderingen werd het voorstel bevraagd, verdedigd en werd er gestemd.
Fictief raadsvoorstel Vliegerdam
Er lag een raadsvoorstel voor van de fictieve gemeente Vliegerdam. Die gemeente heeft een meevaller van €1 miljoen en legt aan de gemeenteraad voor hoe dat moet worden besteed. De opties waren een openluchtbioscoop, een waterpark of een jeugdgym. Pieter Hunveld van Fractie Geel wilde graag dat er een waterpark gebouwd wordt dat gratis toegankelijk is voor kinderen tot zestien jaar. Fractie Paars, bij monde van Coco-Louise Savels, sloot zich hierbij aan en wilde aanvullend weten of er rekening wordt gehouden met duurzaamheid bij de bouw van een waterpark. Jill van Poelgeest namens Fractie Blauw wilde het liefst een openluchtbioscoop, maar wilde van de wethouder weten hoe duur de tickets maximaal gaan worden.
Armand van de Laar kroop voor de gelegenheid in de rol van wethouder van de gemeente Vliegerdam en gaf antwoord op vragen: “Het gebouw bij waterpark zal lang mee kunnen en dat is duurzaam. Het verwarmen van de baden is aan de gemeenteraad. Het is niet zo duurzaam en misschien vinden mensen zwemmen in een koud bad wel lekker.” Of een vraag van de kinderen: “Waarom gebruiken we het waterpark in de winter niet als schaatsbaan?” De gemeenteraad van Vliegerdam koos uiteindelijk in meerderheid voor het waterpark.
Kindervragenuur
Na het debatspel mochten de kinderen in het kindervragenuur vragen stellen aan de aanwezige ‘echte’ raadsleden van Rijswijk. Na de ingewikkelde discussie over de raadsvoorstellen vonden de kinderen het fijn om alles te mogen vragen aan raadsleden. Zo mochten de gemeenteraadsleden van Rijswijk laten weten of ze een huisdier hebben en daarna vertellen wat ze het leukste vinden aan ‘echt’ raadslid zijn.
Vakjury en prijzen
Bij het debatspel was er ook een jury aanwezig die luisterde hoe de jonge ambassadeurs debatteerden. Aan het eind werden er drie prijzen uitgereikt door burgemeester Huri Sahin: een prijs voor de beste debater, voor het beste argument en een op naar de top aanmoedigingsprijs. Kinderrechtenambassadeur Tinus Kaffa won de aanmoedigingsprijs. Tinus kreeg veel vragen en wist kalm te blijven en goed te reageren. De prijs voor het beste argument was voor Pieter Hunfeld. Burgemeester Sahin sprak daar lovend over: “Je had een goed argument dat ging over financiën. Dankzij jou ging de discussie daarover.” Coco-Louise Savels won de prijs voor beste debater. “Je kon goed uitleggen wat je vond en iedereen luisterde daarom naar je. Je zou een goed raadslid zijn.” aldus Huri Sahin.
Rol kinderrechtenambassadeurs
De kinderrechtenambassadeurs geven het college gevraagd en ongevraagd advies over allerlei onderwerpen. Op deze manier maken de kinderrechtenambassadeurs ook hun wensen kenbaar. Op het stadhuis komen zij maandelijks bij elkaar om met elkaar te bespreken wat kinderen nodig hebben om veilig en gezond op te groeien in Rijswijk. De gemeente vindt het advies van de kinderen erg belangrijk en wil kinderen en jongeren mee laten denken en beslissen.
Het debatspel en vragenuur zijn opgenomen en terug te kijken op de facebookpagina van de gemeente Rijswijk: https://www.facebook.com/gemeente.rijswijk