Hout stoken

Algemeen

Hout stoken kan heel gezellig zijn. Maar stoken is schadelijker dan u denkt. De rook van een knapperend houtvuur, barbecue of (pellet)kachel bevat veel schadelijke stoffen, zoals fijnstof en roet. Zeker bij mist en windstil weer blijft de rook lang om het huis en in de buurt hangen U kunt er luchtwegklachten, longkanker en hart- en vaatziekten van krijgen. Ook de omgeving kan door het stoken meteen klachten krijgen, zoals hoesten en benauwdheid. Vooral kinderen, ouderen en mensen met een longziekte kunnen klachten krijgen.

Stookwijzer

Wel of niet stoken? De Stookwijzer adviseert of u beter wel of niet kan stoken op uw locatie. Bij weinig wind of mist roept het RIVM mensen op om geen hout te stoken, dan blijft de rook namelijk hangen. Controleer daarom voordat u gaat stoken altijd eerst de Stookwijzer of er een stookalert van kracht is op uw locatie.

Tips voor hout stoken

Algemeen advies is het hout stoken te beperken. Raadpleeg bij het stoken de volgende tips:

  • Stook nooit hout dat is geverfd, gebeitst, geïmpregneerd of gelijmd.
  • Volg de instructies bij de kachel of haard voor het aansteken van het vuur. 
  • Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen. Hiermee voorkomt u mogelijke schoorsteenbrand.
  • Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat hout niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
  • Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open.
  • Controleer regelmatig of je goed stookt. Goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen. En er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.

Last van houtrook?

Hebt u zelf last van houtrook? Ga met uw buren in gesprek en vertel dat u last hebt van de rook. Heel vaak zijn ze zich niet bewust van de overlast. Door erover te praten wordt het makkelijker om samen een oplossing te bedenken. U kunt uw buren bijvoorbeeld vertellen over de stooktips. U vindt tips voor het gesprek met uw buren op problemenmetjeburen.nl.

Ook vragen wij u ervaringen met houtrook aan ons door te geven. Zo krijgen we een steeds beter beeld van hoeveel inwoners in Rijswijk overlast ervaren en hoe groot de overlast is. U meldt de overlast houtstook bij de Stookwijzer.