Hof van Elsenburg

Status: Lopend

Hof van Elsenburg

Voor de zomer van 2025 zal het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) 350 vluchtelingen opvangen in het Hof van Elsenburg aan de Lange Kleiweg 72-80. In september 2024 is het voorstel hiervoor goedgekeurd door de Rijswijkse gemeenteraad. 

Het COA kampt al een langere tijd met flinke tekorten aan opvangplekken. De asielzoekerscentra zitten overvol. Landelijk is er hoge nood aan plekken voor vluchtelingen. Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk heeft daarom besloten dat het COA 350 mensen mag opvangen in Rijswijk, op een locatie waar al eerder, tussen 2016 en 2022, asielzoekers verbleven. 

Met dit tijdelijke AZC levert de gemeente Rijswijk een bijdrage aan een oplossing die in het hele land momenteel vorm krijgt en in lijn is met de verdeling onder de spreidingswet. De tijdelijke opvang op het Hof van Elsenburg is voor een periode van twee jaar.

COA verzorgt de opvang

Het COA regelt de opvang en begeleiding van de asielzoekers. Dat doen zij in nauw overleg met de gemeente. Het COA is vanaf de opening van het tijdelijke AZC, 24 uur per dag bereikbaar voor vragen en meldingen. Tegen het moment van de opening zal op deze pagina meer informatie met u gedeeld worden over het COA-team op locatie.

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

De asielzoekerscentra in Nederland zitten vol. Asielzoekers blijven langer in de opvang door lange wachttijden bij de IND en een tekort aan woningen voor statushouders. Daarom zijn extra opvangplekken nodig. Het COA heeft de gemeente Rijswijk gevraagd tijdelijk vluchtelingen op te vangen in het Hof van Elsenburg.

Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) zorgt voor de opvang van asielzoekers in Nederland. Asielzoekers krijgen een verblijfplaats vanaf het moment dat ze asiel aanvragen, totdat ze Nederland verlaten of een verblijfsvergunning krijgen. Meer informatie: www.coa.nl.

Vluchtelingen ontvluchten hun land vanwege oorlog of gevaar. Mensen die asiel aanvragen, noemen we asielzoekers. Asielzoekers vragen asiel aan en verblijven in asielzoekerscentra (azc’s) tijdens de behandeling van hun aanvraag door de IND. Als asielzoekers een verblijfsvergunning krijgen, dan worden ze statushouders en hebben ze recht op een woning in Nederland.

Het zullen in eerste instantie mensen zonder status zijn, asielzoekers die vanuit Ter Apel hier geplaatst worden. Sommigen kunnen tijdens hun verblijf een status krijgen, maar blijven in de opvang totdat er een woning voor hen is.

Asielzoekers worden bij aankomst in Nederland geregistreerd door de AVIM en de IND. De Koninklijke Marechaussee controleert hun documenten. Ze krijgen ook een medische intake en, indien nodig, een tbc-controle.

Het Hof van Elsenburg is eerder al in gebruik geweest als locatie voor asielopvang en deze opnieuw beschikbaar is. 

Het Hof van Elsenburg is eerder al in gebruik geweest als locatie voor asielopvang en deze opnieuw beschikbaar is. 

De groep asielzoekers bestaat uit mensen van verschillende leeftijden en nationaliteiten, zoals alleenstaande volwassenen, kinderen en gezinnen. Wie in het Hof van Elsenburg komt te wonen, is vooraf niet exact te bepalen, omdat de samenstelling voortdurend verandert. Het COA streeft naar een evenwichtige groep, afhankelijk van de instroom in Nederland.

Oekraïense vluchtelingen vallen onder de Europese Beschermingsregeling, waardoor ze tot drie jaar in Nederland kunnen verblijven zonder asiel aan te vragen. Ze kunnen wel asiel aanvragen, en als ze dat doen, krijgen ze onderdak van het COA. Vluchtelingen uit Oekraïne die geen asiel aanvragen, worden opgevangen door het Rijk. Voor meer informatie over de opvang van Oekraïners kun je terecht op de websites van Vluchtelingenwerk en vng.nl.

Het COA, de gemeente en de eigenaar van het pand zijn momenteel bezig met het in orde maken van het Hof van Elsenburg om asielzoekers tijdelijk op te kunnen vangen.  Zodra de vergunning is goedgekeurd en de werkzaamheden zijn afgerond kunnen de eerste bewoners verwelkomd worden, voor de zomer van 2025.

Het COA is met de gemeente en de eigenaar van het pand in gesprek over de opvang van maximaal 350 mensen voor de duur van maximaal 2 jaar.

Het is moeilijk te voorspellen, omdat het van verschillende factoren afhangt. In een tijdelijke noodopvang verblijven meestal mensen aan het begin van hun asielprocedure. Hoe lang ze blijven, hangt af van de voortgang van hun procedure en de beschikbaarheid van reguliere opvang.

Door de hoge instroom van vluchtelingen en de drukte op andere COA-locaties is de opvang van asielzoekers een grote uitdaging. Noodopvanglocaties zijn tijdelijk en variëren van enkele weken tot een half jaar. Dit leidt tot veel wisselingen van bewoners. Het COA streeft ernaar asielzoekers uiteindelijk op reguliere locaties te huisvesten.

Mensen in de opvang mogen zich vrij bewegen, maar moeten zich wekelijks melden. Het COA heeft huisregels die bewoners in hun eigen taal krijgen, samen met uitleg over hun rechten, plichten en omgangsvormen in Nederland. Bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor hun leefomgeving. Leerplichtige kinderen gaan naar school.

Volwassenen hebben gesprekken met de IND en VluchtelingenWerk. Ze bereiden zich voor op de toekomst via programma’s en/of vrijwilligerswerk, zowel op de locatie als daarbuiten.

Nee, het azc is geen openbare locatie. Bewoners kunnen vrij in- en uitlopen. Bezoekers moeten zich identificeren.

Ja, ze mogen bezoek ontvangen, tussen 8.00 en 22.00 uur. Het COA kent een bezoekersregeling.

Het COA zorgt voor de veiligheid op de locatie Hof van Elsenburg, samen met de beveiligingsorganisatie Trigion. Tussen 8.00 uur en 22.00 uur zijn er COA-medewerkers op locatie aanwezig, en er zijn 24 uur per dag beveiligers op locatie. Waar nodig is er contact met de politie. De vluchtelingen krijgen daarnaast begeleiding en voorlichting over onderwerpen zoals veiligheid en omgangsvormen in Nederland.

Tot de opening van de locatie kunt u met vragen terecht bij het RCC van gemeente Rijswijk. Zodra de locatie in gebruik is, is deze 24/7 bereikbaar via email:  FMMZRijswijk@coa.nl, en een telefoonnummer die we later bekendmaken.

Zeker. Er wordt een open huis georganiseerd zodat iedereen kan zien hoe de verbouwing is verlopen en hoe het is om in een azc te wonen. Hier volgt later informatie over. Ook is er elk jaar in september de open AZC-dag, waar u welkom bent.

Veel vrijwilligers helpen in en buiten de opvanglocaties, zowel individueel als via organisaties en bedrijven. Het COA waardeert deze inzet enorm. Soms zijn ook spullen welkom. Hoe dit wordt geregeld, leest u later op de locatiepagina van deze noodopvang.

Het COA kan geen kleding en goederen aannemen, sorteren of verdelen. U kunt deze het beste naar inzamelpunten zoals het Leger des Heils brengen. Als er iets nodig is, werkt het COA samen met bestaande organisaties. 

In en rondom het azc zijn veel vrijwilligers actief. Wilt u bijdragen? Kijk op de website van het COA voor meer informatie.