Energieneutraal zonder veel extra maandlasten

“Ons complex is energieneutraal zonder dat wij veel extra per maand betalen,” vertelt bewoner Jos Notenboom van het wooncomplex Marshallplein niet zonder trots. "Afhankelijk van de grootte van de woning kan het oplopen van enkele tientallen euro’s per maand, maar ten opzichte van de miljoeneninvestering en de bestaande VvE-bijdrage is dat een relatief laag bedrag.”

Jos, voorzitter van het bestuur van de VvE (Vereniging van Eigenaren), nodigde wethouder Mark Wit uit voor een uitgebreide rondleiding om hem te laten zien wat ze voor elkaar hebben gebracht. Niet alleen is achterstallig groot onderhoud aangepakt, fors geïsoleerd, maar ook hebben ze nu 12 warmtepompen waarmee ze de 100 appartementen verwarmen. "De oude CV-ketels zijn pas 10 jaar oud, die hebben we geschonken aan Oekraïne, waar ze al een goede bestemming hebben gekregen", zegt Jos.

Hogere gasprijzen

Maar even terug naar het begin. "Toen de prijzen van gas zo enorm stegen, zijn wij met de VvE gaan nadenken wat dat voor ons betekende. Zeker met de onzekerheid over de prijs van gas in de komende jaren. Onze huizen zijn uit de jaren negentig en waren niet goed geïsoleerd. Zo kwamen de hoge gasprijzen nog harder aan", legt Jos uit. Maar daarin zijn ze niet uniek. In Rijswijk zijn ruim 1200 VvE's met hetzelfde probleem. Het kost veel VvE’s van oudere woningen heel wat hoofdbrekens: hoe kom je van het gas af en hoe isoleer je zonder duizenden euro’s eigen geld op de bank en hoe zorg je dat de maandlasten beheersbaar blijven?

Moeilijke Keuzes

Als VvE sta je soms voor moeilijke keuzes, bijvoorbeeld omdat groot onderhoud voor de deur staat. Alleen een schilderbeurt kost bij een groot complex van tientallen woningen al een paar ton.  Niks doen is geen optie, maar eigenlijk wil je het geld gebruiken om meteen goed te verduurzamen door te isoleren en niet meer van het gas afhankelijk te zijn. Voor veel VvE’s is dat echter ook een grote financiële hobbel, want de rekening per woning loopt snel op. Een investering van enkele tienduizenden euro’s per woning is geen uitzondering. Maar, hoe kom je uit deze impasse. "We zijn langs alle deuren gegaan en hebben diverse informatiebijeenkomsten georganiseerd. Zo lukte het om in het voortraject alle handen op elkaar te krijgen”, vult Jos aan.

Huis meer waard

De VvE aan het Rijswijkse Marshallplein vond een oplossing. Zij kozen voor een bijzonder en heel uitgebreid verduurzamingstraject, met behulp van een subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en een lening van het Warmtefonds. Deze lening van de overheid en enkele grote banken is lager dan de hypotheekrente en is ook voor 30 jaar. Met het project is ruim 5 miljoen euro gemoeid. In 2022 is de aannemer begonnen en op dit moment zijn ze op een paar verfklusjes en naden afkitten klaar. "Onze huizen hebben nu een A-label of hoger, dat maakt dat er meer voor wordt betaald bij verkoop. Dat scheelt enkele tienduizenden euro’s”, vult Jos aan wanneer we op het dak bij de warmtepompen lopen. "Wij hebben warm water buffertanks met een inhoud van 20.000 liter, daarmee verwarmen wij onze 100 huizen.”

Zelfvoorzienend

“Met zo’n budget kun je uiteraard ook veel doen”, zegt Jos Notenboom. Hij somt op: “Onze woningen kregen een uitgebreide upgrade. Van dakisolatie en spouwmuurisolatie, tot vloerisolatie en een speciale isolerende ‘schil’ op de buitenmuren. De woningen hebben daarnaast nieuwe kozijnen gekregen met driedubbel glas en een luchtbehandelingssysteem. Gas is verleden tijd dankzij twaalf warmtepompen en energie wordt opgewekt met zonnepanelen op het dak. Met alle maatregelen zijn we nu zelfvoorzienend. Eerst betaalden we ons groen en geel aan gas. Dat geld gaat nu naar de aflossing van de lening.” 

Wethouder Mark Wit is onder de indruk van de omvang van het project en het resultaat. "Dat is voor een belangrijk deel te danken aan de grote inzet van de VvE-bestuursleden en de manier waarop zij alle bewoners bij het project hebben betrokken. Het verduurzamen van woningen is een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst. Het verhoogt niet alleen het comfort en de waarde van een woning maar draagt ook bij aan een schoner milieu en lagere energiekosten." De VvE heeft ondersteuning gehad van de gemeente. Voor meer informatie hierover of voor het maken van een afspraak met een VvE adviseur van de gemeente, kijk op https://www.rijswijk.nl/advies-voor-vves 

Geschreven door: Robert Heijdemann