Duurzaam wonen
De gemeente wil in 2020 een kwart minder CO2 uitstoten dan in 2011. Om dit doel te halen, moeten woningen zo veel mogelijk gebruikmaken van duurzame energie en zo veel mogelijk energie besparen. Dat kan bijvoorbeeld door meer zonne-energie te gebruiken of over te stappen op ledlampen. Ook u kunt daaraan meedoen. Als u zuiniger en bewuster met energie omgaat, helpt dat al. Of u nou een koopwoning heeft, huurt of bij een verenigingen van eigenaren (VvE’s) hoort.
Besparen en verduurzamen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Uw vaste uitgaven kunnen flink dalen als u duurzame maatregelen neemt. De gemeente kan u daar soms bij helpen
Eigenaar van een koopwoning
Er zijn verschillende manieren waarop u energie kunt besparen of zelf energie kunt opwekken.
- Zonnepanelen: u kunt energie opwekken door zonnepanelen op uw huis te plaatsen. U bespaart op uw energierekening, omdat u minder stroom van uw energieleverancier nodig heeft. Ook kunt u energie teruggeven wanneer u meer energie opwekt dan u gebruikt. Dat bespaart u geld.
- Zonneboiler: met een zonneboiler warmt u uw water zelf op met zonlicht. Bijvoorbeeld voor uw douche of om af te wassen. Dat betekent dat u uw energieleverancier hier niet voor nodig heeft. Daardoor is uw energierekening lager.
- Dubbel glas: u kunt enkel glas vervangen door dubbel glas of hoogrendementsglas. Dat heeft een aantal voordelen. Natuurlijk bespaart u hiermee op uw energierekening, maar u woont ook prettiger. In de winter houdt u warmte beter binnen, in de zomer houdt u warmte juist buiten én u heeft minder last van geluid van buitenaf. Zelfs als de ramen en kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn, kan het daarom handig zijn om enkel glas te vervangen en over te stappen op dubbel glas of hoogrendementsglas.
- Vloerisolatie: goede vloerisolatie is een simpele en goede manier om te besparen op uw energierekening. Er zijn veel geschikte isolatiematerialen die ervoor zorgen dat u minder energie verbruikt. Denk bijvoorbeeld aan glaswol of piepschuim.
- Gevelisolatie: gevels (de voorkant van uw woning) beschermen u tegen kou en geluid. Een slecht geïsoleerde gevel zorgt voor koude muren en onnodige geluidsoverlast. U kunt veel energie besparen met een goed geïsoleerde gevel.
- Dakisolatie: een goed geïsoleerd dak bespaart veel energie. Warmte stijgt op, waardoor er bij een slecht geïsoleerd dak veel warmte ontsnapt. Laat uw dak daarom aan de buitenkant isoleren door een specialist.
- Spaar- en ledlampen: als u spaar- of ledlampen gebruikt, kost dat u veel minder energie. Met deze simpele oplossing kunt u snel en makkelijk beginnen.
Zoekt u meer tips voor energiebesparing? Die vindt u op de website Energiebesparendoejenu.nl, een initiatief van de Rijksoverheid en milieuorganisatie Milieu Centraal.
Vereniging van Eigenaren
Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen veel doen aan energiebesparing. Bijvoorbeeld door een meerjarenonderhoudsplan (MOP) te maken of achterstallig onderhoud aan te pakken. Verder kunt u ook aan de slag gaan met de bovenstaande tips voor eigenaren van koopwoningen. Op de website Energiebesparendoejenu.nl staan ook tips voor VvE’s over de verduurzaming van gebouwen.
Heeft u als VvE nog vragen? Dan kunt u terecht bij het VvE-informatiepunt. Wij beantwoorden uw vragen dan zo snel mogelijk. Het e-mailadres is vve@rijswijk.nl.
Huurder
Als u huurder bent, is uw verhuurder vooral verantwoordelijk voor grote energiebesparende maatregelen, zoals vloerisolatie of zonnepanelen. U kunt met uw verhuurder contact opnemen als u vragen heeft over zulke aanpassingen.
Toch kunt u als huurder zelf ook energie besparen. U kunt dit bijvoorbeeld doen door spaar- of ledlampen te gebruiken, de verwarming lager te zetten of op lagere temperaturen te wassen. Kijk voor meer informatie over zulke maatregelen op Energiebesparendoejenu.nl.
Hulp van de gemeente en andere overheden
Energiebesparende maatregelen kunnen vrij duur zijn, ook al verdienen ze zich later vaak terug. Wilt u uw huis duurzamer maken? Dan kan de gemeente u helpen met de speciale Duurzaamheidslening. Dat is een lening met een lage rente die u kunt krijgen voor de verduurzaming van uw huis.
De gemeente is niet de enige die u kan helpen. Ook andere organisaties geven soms leningen voor het verduurzamen van huizen of maken speciale afspraken met u. De provincie of het Rijk zijn hier twee voorbeelden van. Wilt u alle regels en mogelijkheden bekijken? Bezoek dan de website Energiesubsidiewijzer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en milieuorganisatie Milieu Centraal.