Denk en doe mee

Een stad maken we samen. Doet u mee? Dat kan op verschillende manieren. U kunt natuurlijk reageren op de plannen van de gemeente, maar u kunt ook zélf met plannen aan de slag gaan. Daar helpt de gemeente graag bij. Samen zijn we Rijswijk.

participatieplatform

Samen.Rijswijk

Samen.Rijswijk is het online participatieplatform waar u meteen mee kunt denken én doen. Op dit platform kunt u meedoen aan bijvoorbeeld peilingen en enquêtes over projecten en beleid in de stad. Heeft u zelf een plan, een idee of een initiatief voor uw straat of buurt? Wij brengen u graag in contact met de juiste afdeling, de betrokken gebiedsregisseur of partners in de stad. 

Ga naar Samen.Rijswijk

Participatie

Participatie is de manier waarop we in de stad samenwerken met iedereen om de stad te verbeteren. In de 'Verordening participatie en uitdaagrecht gemeente Rijswijk 2024' staat hoe we participatie doen in Rijswijk. Zo krijgen inwoners en ondernemers onder andere invloed bij de uitvoering en evaluatie van gemeentelijk beleid. Maar de verordening biedt ook meer mogelijkheden aan inwoners om zelf initiatieven te nemen en daarbij ondersteuning te krijgen vanuit de gemeente. 

De Gemeenteraad heeft het 'participatiebeleid: Eén gemeenschap, één stad: samen bouwen we Rijswijk' vastgesteld. In dit beleid beschrijven we wat de Rijswijkse visie is op participatie en hoe we het deel van onze dagelijkse praktijk gaan maken.

Gesprek met uw omgeving
Heeft u zelf plannen om te bouwen of verbouwen? Of voor een initiatief in de stad? Dan is het belangrijk dat u omwonenden en andere belanghebbenden goed informeert. Het liefst op het moment dat u begint met het maken van uw plan, maar in ieder geval vóórdat u een omgevingsvergunning aanvraagt. Om u op weg te helpen bij het organiseren van het gesprek met uw omgeving heeft de gemeente Rijswijk een handleiding gemaakt.

adviesraden/klankgroepen

Adviesraad Energietransitie

De adviesraad Energietransitie geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het college van burgemeester en wethouders over het gemeentelijk beleid op het gebied van de energietransitie. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om onderwerpen als isolatie, communicatie met de inwoners, Wijkuitvoeringsplannen, opwekking van duurzame elektriciteit en de warmtetransitie.

Meer informatie

Adviesraad Sociaal Domein

De Adviesraad Sociaal Domein geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het college van burgemeester en wethouders over het gemeentelijk beleid in het sociaal domein. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om onderwerpen als persoonsgebonden budget, Wet maatschappelijke ondersteuning, werk en inkomen, sociale werkvoorziening, schuldhulpverlening, jeugdhulp en thema's die hiermee te maken hebben zoals veiligheid en wonen.

Meer informatie

Commissie KunstRuimte

De commissie KunstRuimte adviseert het college van burgemeester en wethouders, gevraagd en ongevraagd, over het kunstbeleid in de openbare ruimte en over het gemeentelijk kunstbezit. De commissie heeft een onafhankelijke positie.

Meer informatie

Kinderrechtenambassadeurs

De kinderrechtenambassadeurs zijn leerlingen uit groep 7 van Rijswijkse basisscholen. De jonge ambassadeurs gaan het gemeentebestuur van Rijswijk gevraagd en ongevraagd adviseren over allerlei verschillende onderwerpen. Zij vertegenwoordigen daarbij hun Rijswijkse leeftijdsgenoten. En leren tegelijkertijd hoe ze kunnen samenwerken, debatteren en hoe de gemeente en de gemeenteraad in z’n werk gaat.

Meer informatie

Klankbordgroep Toegankelijkheid

Woont u in Rijswijk? Heeft u een beperking en wilt u uw ervaringen delen over uw leven in Rijswijk? Meld u dan aan voor onze klankbordgroep en denk mee over hoe wij Rijswijk toegankelijker kunnen maken.

U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar stadhuis@rijswijk.nl of door te bellen naar telefoonnummer 14 070.

Sportraad

Iedereen in Rijswijk kan sporten en bewegen. De Sportraad heeft als doel voor en door inwoners van Rijswijk sport en bewegen te bevorderen door op te komen voor de belangen van sporters, sportverenigingen en andere sport en beweeg initiatieven, het stimuleren van kennisoverdracht en het geven van (on)gevraagd advies op gebied van sport en bewegen.

Meer informatie