Bijdrage Metropoolregio Rotterdam Den Haag voor professionalisering Energy Cave Rijswijk
De energietransitie is in de metropoolregio in volle gang. Geothermie, ook wel aardwarmte genoemd, kan een belangrijke rol spelen in de overgang naar duurzame energievoorzieningen. De Energy Cave campus in Rijswijk zet zich de komende jaren in om de ontwikkeling van geothermie te versnellen en ontvangt daarvoor een projectbijdrage van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.
Missie en uitdagingen
De missie van de Energy Cave is: Als regionale gemeenschap te komen tot kennisdeling, educatie en innovatie om gebruik van geothermie te stimuleren, en daarmee een bijdrage te leveren aan de energietransitie.
Bij geothermie wordt duurzame warmte uit de ondergrond gebruikt om gebouwen en kassen te verwarmen. De metropoolregio beschikt over een geschikte ondergrond om gebruik te maken van geothermie.
Maar er zijn ook uitdagingen: zo is er een groot tekort aan personeel, ontbreekt de kennis over geothermie bij potentiële investeerders en is de onbekendheid bij potentiële gebruikers (inwoners) groot. Binnen het ecosysteem van de Energy Cave pakken wij deze uitdagingen aan om de toepassing van geothermie te versnellen, inclusief het opleiden van (vak)mensen.
Projectbijdrage
Om de missie voort te zetten heeft de Energy Cave voor de komende twee jaar een projectbijdrage van € 558.000 cofinanciering van de MRDH verkregen. Het doel is om de Energy Cave verder te ontwikkelen en versterken tot een energiecampus met specifieke aandacht voor aardwarmte. De komende jaren richt de Energy Cave zich op het aantrekken, opleiden en behouden van medewerkers op het gebied van geothermie.
Met deze kennis en vakmanschap zal het de ontwikkeling van geothermie als duurzame energiebron ook voor andere gemeenten in de regio versnellen. De campus in Rijswijk zal daarbij de samenwerking zoeken met andere campussen in de metropoolregio op het gebied van energietransitie en innovatie zoals het Energietransitielab (Rotterdam), Innovatiecentrum Energie & Mobiliteit (Delft) en Green Technology Campus (Brielle).