Aanmeld- en registratieplicht voor handelaren en opkopers
Algemeen
Bent u handelaar in of opkoper van gebruikte en ongeregelde goederen? Zoals metalen, edelstenen, uurwerken, kunstvoorwerpen, auto's, motorfietsen, bromfietsen, fietsen, foto-, film-, radio-, audio- en videoapparatuur, computers en laptops. En ongeregelde spullen zoals gebruikte of licht beschadigde goederen die niet tweedehands zijn maar wel van eigenaar wisselen. Denk hierbij aan restpartijen buiten de groothandel om of inkoop via veilingen. Dan moet u zich bij de gemeente aanmelden via het Digitaal Opkopers Loket (DOL). U moet ook uw inkoop, verkoop en voorraad bijhouden in het Digitaal Opkopers Register (DOR). Zo dringen we, samen met u als ondernemer, de handel in gestolen spullen terug.
Stop heling
Door deze registratie verkleint u de kans dat u zich schuldig maakt aan het kopen, bezitten of verkopen van gestolen spullen (heling). Ook maakt u het criminelen moeilijker om gestolen spullen te verkopen. Controleer daarom voordat u iets opkoopt of dit gestolen is op www.stopheling.nl.
Aanmelden verplicht
U bent verplicht om u als handelaar via het Digitaal Opkopersloket (DOL) aan te melden als u een gewoonte of beroep maakt van het opkopen van spullen. Dus als u er winst op maakt. Twijfelt u hierover? Mail dan naar dor@rijswijk.nl. Wij nemen dan contact met u op. U meldt zich gratis aan via de website www.ikbenhandelaar.nl.
Niet iedereen hoeft een register bij te houden. Alleen als u zeer regelmatig, dus niet hobbymatig, gebruikte spullen inkoopt, op voorraad heeft en vervolgens doorverkoopt moet u een register bijgehouden.
Verplichting registeren van tweedehands spullen
Als opkoper bent u verplicht uw tweedehands goederen te registeren in een gewaarmerkt register. De goederen die u moet registeren staan benoemd in de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk te weten in APV afdeling 9 heling van goederen artikel 2.66 en 2.67.
Het registeren van tweedehands goederen doet u via het Digitaal Opkopers Register (DOR). Hieraan zijn geen kosten verbonden. Via de website Ik ben handelaar kunt u direct een gebruikersnaam en inlogcode aanvragen voor het DOR.
In het Digitaal Opkopers Register (DOR) houdt u informatie bij over het product, de verkoper en de prijs. Ook houdt u informatie bij over welke producten aan wie zijn verkocht. Het DOR zorgt voor minder papierwerk. Voorraadbeheer en magazijncontroles zijn door het register ook veel makkelijker. Daarnaast zoekt en sorteert u in het register makkelijk op soort, merk, type of serienummer.
Wanneer u een artikel in het DOR invoert dat als gestolen geregistreerd staat, krijgt de politie hiervan meteen bericht. Dit vergroot de kans dat criminelen worden gepakt. Via het DOR kunt u ook gemakkelijk via de site www.stopheling.nl controleren of een aangeboden artikel als gestolen geregistreerd staat. Het DOR beschermt u als ondernemer dus beter tegen het kopen, bezitten of verkopen van gestolen spullen.
Elk jaar controle door de gemeente
De gemeente controleert elk jaar steekproefsgewijs ondernemers. Hebt u tijdens de controle uw zaken niet op orde? Dan controleert de gemeente vaker en loopt u het risico op een boete.
Als na onderzoek blijkt dat u te goeder trouw gestolen spullen heeft gekocht, dan kunt u de financiële schade verhalen op de persoon die de gestolen goederen aan u heeft verkocht. Dit doet u via Stichting Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA).
Vrijstelling
Als het verplichte gebruik van een digitaal opkoopregister meer dan een te verwachten last oplevert, dan kan een handelaar de burgemeester vragen om vrijstelling van (een deel van van) de verplichting. Een vrijstelling wordt alleen in uitzonderlijk gevallen gegeven. Denkt u recht te hebben op vrijstelling dan kunt u contact opnemen met de gemeente. Stuur dan een e-mail naar dor@rijswijk.nl.
Wet- en regelgeving
Als handelaar of opkoper moet u zich aan de volgende wet- en regelgeving houden:
- Artikel 437 van het Wetboek van Strafrecht
- Uitvoeringsbesluit ex artikel 437, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht
- APV Rijswijk afdeling 9 heling van goederen artikel 2.66 en 2.67