68 nieuwe bomen aangeplant in Van Ostadelaan en Van Dijcklaan in Rijswijk
In de afgelopen weken zijn 68 nieuwe bomen geplant in de Van Ostadelaan en Van Dijcklaan. Deze nieuwe aanplant is onderdeel van het herinrichtingsplan van de beide straten in Rijswijk.
Nieuw uiterlijk straten
De gemeente Rijswijk heeft samen met woningcorporatie Vidomes in de afgelopen periode hard gewerkt aan het nieuwe uiterlijk van de Van Ostadelaan en Van Dijcklaan, zowel boven als onder de grond. De wijk dateert uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Beide straten zijn opnieuw ingericht met het aanplanten van nieuwe bomen, de trottoirs zijn verbeterd en de voortuintjes van de woningen zijn opnieuw ingericht. Veel eerder in het traject zijn onder de grond nieuwe gas- en wateraansluitingen en glasvezelkabels gerealiseerd en het rioolstelstel in de straten is vernieuwd. Begin april dit jaar is het project opgeleverd.
Aanplant nieuwe bomen
De aanplant van de nieuwe bomen en de inrichting van tuinen zijn het sluitstuk van de het herinrichtingsproject. De bewoners van de Van Ostadelaan en Van Dijcklaan zijn intensief betrokken zijn bij de keuze van de bomen en de inrichting van de straten en de voortuinen. Er is vooral voor meer groen gekozen, in plaats van stoeptegels. De veldesdoorn is als basis gekozen voor de beide straten. In de Van Ostadelaan wordt deze boom afgewisseld met de meelbes. In de Van Dijcklaan wisselen de veldesdoorn en de yoshinokers (sierkers) elkaar af. In de voortuinen van de Vidomeswoningen zijn kleine bomen en grote heesters gecombineerd met vaste planten. Deze vaste planten zijn in de gemeentelijke boomspiegels aangeplant, waardoor de voortuinen en het openbaar groen één geheel lijken.
Klimaatveranderingen
Nederland krijgt steeds vaker te maken met droogte. Droogte hangt af van de hoeveelheid neerslag en de mate van verdamping uit vegetatie en bodem. In de afgelopen vier zomers zijn periodes van soms ongekende hitte voorgekomen. Hoge temperaturen leiden onherroepelijk tot een vermindering van vocht in de bodem en een daling van grond- en rivierwater. Ondanks dat er begin januari dit jaar veel regen is gevallen, is er nog steeds sprake van droogte, ook in de winter. Door opwarming van de aarde verdampt ook in de winter te veel water uit vegetatie en bodem.
Meer diversiteit
Klimaatverandering verlengt het groeiseizoen van de vegetatie verlengt. In Nederland komen bomen zoals de zomereik, paardenkastanje en beuk nu twee weken eerder uit dan vijftig jaar geleden. Ook valt al op dat in de herfst de blaadjes aan de bomen langer groen blijven. Verlenging van het groeiseizoen zorgt ervoor dat meer water uit vegetatie verdampt. De gemeente Rijswijk kiest bewust voor verschillende boom- en plantensoorten om meer variatie in grootte en uitstraling in de straten te krijgen. Ook kunnen de nieuw aangeplante bomen goed tegen droogte en zijn ze in principe bestand tegen de verwachte klimaatveranderingen van de komende 40 jaar.